Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Nvidia Kripto Para Madenciliği İçin Ekipman Üretmekten Vazgeçti

Ekran kartı dendiğinde akla ilk gelen şirketlerden olan Nvidia, kripto para madencilerine sattığı ürünlerle birlikte 2017 yılının sonunu ve bu yılın başlarını epey karlı geçirdi. Ancak kripto para piyasasının son zamanlarda yaşadığı düşüşler, Nvidia’nın gelirlerini de etkiledi ve şirket artık kripto para madenciliğine başka bir gözle bakmaya başladı.

Nvidia Havlu Atıyor

Bundan pek uzun olmayan bir süre önce kripto para madencilerine yaptığı satışlarla birlikte ciddi gelirler elde eden Nvidia, artık kripto para madenciliği için ürettiği ekran kartlarının gelişimini ve üretimini askıya alıyor.

Nvidia geçtiğimiz son birkaç yıl içerisinde çok ciddi bir büyüme yaşadı ve şirketin yalnızca geçtiğimiz yıl yaşadığı büyüme yüzde 68 civarındaydı. Ancak şirketin bu haftaki hisse fiyatında yüzde 8’e varan bir düşüş görmek mümkün.

Nvidia’nın en büyük rakibi olan AMD de geçtiğimiz çeyrekte yüzde 100 oranında büyüme yaşadı ve gayet iyi bir dönem geçirdi.

Nvidia’nın elde ettiği başarının ciddi bir kısmı kripto para sektöründen kaynaklanıyordu. Bu durumu özellikle kripto para sektörünün zirveyi gördüğü Aralık 2017 döneminde görmek daha kolay. Şirketin hisseleri Aralık ayında Kasım ayına kıyasla yüzde 42 artış yaşayarak 267$ gibi bir fiyata ulaştı ve bu fiyat şirketin rekoru oldu.

Kripto para fiyatlarının artması ve özellikle Bitcoin’in 20 bin dolar seviyesine kadar yükselmesiyle birlikte Nvidia’nın ürünleri de pahalılaştı ve ürünlere olan talepte ciddi bir artış görüldü. Ancak piyasanın zamanla düşüşe geçmesi ve insanların madenciliğe olan ilgilerinin azalması, Nvidia’nın ürün satamamasına yol açtı. Bloomberg’ün konuyla ilgili haberinden bir kesit şu şekilde:

“Nvidia bu mali yılın ikinci çeyreğinde kripto para madencilerine 100 milyon dolarlık ekran kartı satmayı hedefliyordu. Ancak ikinci çeyrekte 18 milyon dolarlık satış yapıldı ve bu miktarın da zamanla azalması bekleniyor.”

Gelecek Planları

Nvidia’nın CEO’su Jensen Huang, şirketin kripto para madenciliği için ayırdığı bütçeyi kısmayı düşünüyor.

Geçtiğimiz gün bir konferans konuşmasına katılan Huang, şirketin artık yeni gelir kaynakları arayacağını ve mevcut işlerinin yalnızca bir kısmını sürdüreceğini söyledi:

“Kripto para işinde düşüş olmuşsa da temel platformlarımızdan beklentilerimizin üstünde verim aldık. Gelecekte kripto para madenciliği için çalışmayacağız gibi gözüküyor.”

Nvidia, kripto para madenciliğinden bir süreliğine faydalandı ve bu işten epey gelir elde etti ancak şirket artık Bitmain gibi madencilik devleriyle rekabet edemez hale geldi. Bitmain, Nvidia’nın kartlarına kıyasla çok daha verimli olan ASIC ekipmanlarını üretiyor.

Nvidia madenciliği artık bir kenara bırakıp PC oyunları, Yapay Zeka, veri işleme gibi sektörlere yoğunlaşmayı düşünüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment