Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

NY Fed Ekonomistlerine Göre İleri Ekonomiler Kripto Paralara İhtiyaç Duymuyor

New York Federal Rezerv Bankası bünyesindeki ekonomistlerden ikisinin 9 Şubat Cuma günü kripto paralar hakkında yaptığı röportaja göre kripto paraların güvenilir niteliğinin bulunduğu ancak mevcut ödeme yöntemleriyle gerçekçi olarak rekabet edemeyeceği söylendi.

New York Fed‘in Araştırma ve İstatistik Grubu’nda bulunan Michael Lee ve Antoine Martin isimli iki ekonomist, kriptokrasi ve finansal güvene ilişkin temel kavramları kapsayan röportajda sorulara sırasıyla cevap verdiler.

Lee, dijital para birimlerinin altın gibi “gerçek bir şey tarafından desteklenmediğini” kabul ederek şunları söyledi:

“Dijital para birimleri konusunda haklısınız, herhangi bir fiziksel emtia tarafından desteklenmiyor, ancak ona bakacak olursanız dolar ve çoğu diğer modern para biriminin de aynı şekilde olduğunu göreceksiniz.”

Lee, belirli bir para birimine olan güvenin ona ödeme platformunda değer verdiği ve onu “kabul edilebilir bir değişim aracı” haline getirdiğini söyledi. Kripto para dünyasında sözü edilen bu güven, herhangi bir hükümet veya kurum tarafından değil, Blockchain teknolojisi tarafından sağlanıyor.

Kripto Paralar, Paranın Geleceği Mi?

Kripto para birimlerinin “paranın geleceği” haline gelip gelmeyeceğini sorgulayan Martin, görünüşte çözülmesi gereken sorunun aslında çözüme ihtiyacı olmayabileceğini belirterek kafasındaki kuşkuyu dile getirdi. “En azından gelişmiş ekonomilerde değil.” diyen Martin şu sözleri söyledi :

“Kripto para birimleri, ödemeyi güvenilmez bir ortamda ve tartışmalı bir şekilde çözmektedir. Bu durumun en azından Amerika Birleşik Devletleri‘nde ve diğer gelişmiş ekonomilerde çözülmesi gereken bir problem olduğu oldukça açık.”

Ayrıca Martin, insanlar paranın değerini korumak için ödemeleri ve merkez bankalarını idare etmek adına finansal kuruluşlara güvenme eğiliminde diyerek, kriptokrasiyi bir para birimi olarak kabul etmeyi engelleyecek faktörler olarak kolaylık eksikliği ve aşırı oynaklıktan bahsediyor.

Lee‘nin kendisinin de belirttiği gibi fiat’ın finansal sistemine olan güven ile Bitcoin‘e olan ilgi arasında ters bir ilişki var. Yunanistan‘daki 2015 mali krizi sırasında ağdaki Bitcoin işlemlerinin sayısı rekor seviyeler ulaşmıştı.

NY Fed röportajının sonundaki feragatnameye göre ekonomistlerin bu görüşlerinin New York Federal Rezerv Bankası veya Federal Rezerv Sisteminin resmi pozisyonunu yansıtmadığı açık bir şekilde ortaya konuldu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment