Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ödemelerini Bankalar Yerine Bitcoin ile Aldı, Kâra Geçti

Bir Reddit kullanıcısı işlemlerini bankalar yerine Bitcoin ile yürütmenin işini nasıl güçlendirdiğini anlattı. Kendi için gerçekten harika ve ufuk açan bir deneyim yaşadığını söyleyen Reddit kullanıcısı, bir bankanın ve işlemleri felç eden bürokrasisinin merhametine kalmak istemediğini söyledi ve bunun için en iyi çözümün Bitcoin olduğunu vurguladı.

Birçok insan lider kripto para birimi Bitcoin için “yalnızca altın gibi bir değer deposu olabilir, günlük hayatta kullanışsız” yorumları yaparken; bir Reddit kullanıcısı Bitcoin kullanımının işleri nasıl kolaylaştırabileceğini gözler önüne seren hikayesini paylaştı. Gelişmekte olan bir ülkede yaşadığını beyan eden “TheSherryBerry” isimli Reddit kullanıcısı, işinin ABD başta olmak üzere dünyanın pek çok yerindeki müşteriler ile yürüdüğünü söylüyor.

Uluslararası ticaret yapan biri için ödeme almak bir işkenceydi

Gelişmekte olan bir ülkede uluslararası işler yaptığını anlatan Reddit kullanıcısı, para göndermenin ya da ödeme kabul etmenin ülkesinde oldukça zorlu bir süreç olduğunu anlattı. PayPal, Venmo, CashApp, Revolut gibi yaygın dijital ödeme platformları onun bölgesinde hizmet vermiyorlardı.

SherryBerry için en iyi seçim banka havaleleriydi. Fakat bu yolla yapılan gönderimlerde hem işlem ücretleri epey yüksekti hem de bankalardaki döviz kurları kullanıcı dostu değildi. Hatta bazı küçük bankalardan yapılan transferler dahi SherryBerry’nin ülkesinde desteklenmeyebiliyordu.

Bankanın transferi gerçekleşmesi uzun zaman alıyor ve yüksek işlem ücretleri kesiliyordu

Uluslararası işler yürüten Reddit kullanıcısı, 2020 yılının başında yeni bir müşteri ile anlaştı ve ödemeleri düzenli olarak alabileceği en iyi yolun ne olduğunu aramaya başladı. İlk aşamada müşterinin transferlerini gerçekleştirdiği Western Union’a benzeyen bir ödeme hizmeti Xoom’u kullandılar. Fakat Xoom ile işlerin yürütülmesi için başka yerel ve fiziki bir merkeze gidilmesi gerekiyordu. SherryBerry’nin durumunda bu merkez bir bankaydı.

Bu süreçte SherryBerry’nin yönlendirildiği yerel bankadaki süreç ise uzun ve acılıydı. İşlemin önce başka bir şubeye yönlendirilmesi, kimlik doğrulaması yapılması ve havalenin doğrulanması gibi birçok aşamanın geçilmesi yaklaşık 3 saatlik bir bekleme süresi demekti. Reddit kullanıcısının ödemesinin gerçekleşmesi için 3 saat kan ter içinde beklemesi yetmiyormuş gibi bir de aldığı ödemenin %3’üne mal olacak bir işlem ücreti kesiliyordu.

Reddit kullanıcısı SherryBerry ve müşterisi Xoom’dan sonra Payoneer’ı denemeye karar verdiler. Yine işlem ücretleri %3’e denk geliyordu ve “gelen gideni aratır” mantığına uyacak şekilde paranın SherryBerry’nin eline geçmesi bu kez 3 saat değil 1 haftaya kadar uzadı.

Bitcoin ile denemeye ne dersin?

Müşterisi ile son olarak Bitcoin kullanıp kullanamayacaklarını tartışan SherryBerry, “denemeye değer” diyerek cesurca bir adım atmaya karar verdi. Para transferi için izledikleri süreci ise şöyle özetledi:

  • Müşteri Coinbase üzerinden Bitcoin satın alıyor ve SherryBerry’nin cüzdanına yolluyor.
  • SherryBerry, Bitcoin transferini anında görüyor ve 3 aşamalı onaydan geçmesi yaklaşık 10-20 dakika sürüyor.
  • SherryBerry Bitcoin’lerin bir kısmını HODL için ayırıyor ve kalanını ise havale ile banka hesabına almak için LocalBitcoins’e aktarıyor.

bankalar-bitcoin

LocalBitcoins’e gönderdiği Bitcoin’leri kendi banka hesabına havale olarak transfer eden bir aracısı olduğunu söyleyen Reddit kullanıcısı, işlemleri Bitcoin ile yapmanın en iyi kısmının zamandan kazanma faktörü olmadığını öne sürdü. SherryBerry diğer ödeme yöntemlerinde kazancının %3’ünü işlem ücreti olarak kaybederken, Bitcoin ile işlemlerde basitçe %3 kâra geçtiğini açıkladı. SherryBerry’nin ödeme aldığı o dönem Bitcoin fiyatı LocalBitcoins’te, Coinbase’ten biraz daha yüksek olduğu için böyle bir kazanç elde edilebildi.

Reddit kullanıcısı, Bitcoin’in başı çektiği bu yeni finansal globalleşme çağında Batı’da yaşayan birçok insanın unuttuğu bir şey olduğunu ekledi. SherryBerry, ABD ve Avrupa’nın istedikleri hizmeti hemen onlara veren ve köleleştiren geleneksel finansal sistemden dolayı; Bitcoin’in sağladığı gerçek demokratik merkeziyetsiz yapıyı ve faydalarını tam anlamıyla kavrayamadığını savunuyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!