Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

OKEx Büyük Kaybın Etkilerini Önlemek İçin 2.500 Bitcoin Destek Sağladı – BTC’nin Düşüşüne Bu Olay Mı Sebep Oldu?

OKEx vadeli işlem traderları, geçtiğimiz günlerde büyük bir oyuncunun çok riskli bir karar vermesi ve bunun ters gitmesi sonucu, vadeli işlem sözleşmelerinde ortaya çıkan zorlama satış sonrası, 1.200 BTC’lik kaybı sineye çekmek zorunda kalacak.

Borsa bu olay sonrası son dakikada devreye girdi ve kendi sigorta fonuna 2.500 BTC enjekte etti ancak bu bile zararın çok düşük bir kısmını telafi edebilir.

Olay tam olarak Salı günü OKEx tarafından sadece ID numarası ile tespit edilebilen bir müşterinin, her biri 100 dolar değerindeki 4.1 milyondan daha fazla vadeli işlem sözleşmesine pozisyon fazlası emir vermesi ile başladı. Hong Kong merkezli borsa bu hamlenin yönetim alarm sistemini devreye soktuğunu ve bundan dolayı kendilerinin müşteri ile iletişime geçtiğini ifade etti. OKEx yönetimi müşteriden”bir kaç kere, genel piyasa riskini azaltmak için pozisyonların bir kısmını kapatmasını” talep etmiş.

OKEx’in bugün yaptığı bir açıklamada olayın devamı şu şekilde yer alıyor:

”Buna rağmen, müşteri iş birliği yapmayı reddetti ki bu da bizi daha fazla pozisyon artışını engellemek için müşterinin hesabını dondurmaya itti. Bu eylemden kısa bir süre sonra, maalesef ki BTC fiyatı alt üst oldu ve hesabın tasfiyesine neden oldu.”

Bitcoin vadeli işlem sözleşmelerindeki kaybın böylesine çok olduğu durumlarda, borsanın bu fonları geri takviye yapması gerekiyor ki bu genellikle sigorta fonu ile yapılır. Ancak eğer bu fon yeteri kadar büyük değilse, aynı OKEx’in durumundaki gibi, tam bir clawback durumu yaşanır. Clawback çok kısa bir şekilde tanımlanacak olursa, fonların ‘geri alınması’ olarak tanımlanabilir.

OKEx tarafından kullanılan topluluk clawback mekanizması, bu zararı karşılamak için platformdaki diğer kullanıcıların kazançlarından %18 oranında kesintiye gitme şeklinde ayarlanmış. Bu sebeple, geçtiğimiz hafta içerisinde vadeli işlem sözleşmelerinden kazanç elde etmiş kullanıcılar mevcut BTC fiyatının 8.8 milyon dolara eş değer bir kesintiye uğratılacak.

”Eğer, diyelim ki sizin vadeli işlem sözleşmenizde 1.000 dolar var ama bunu henüz nakde çeviremdiniz, OKEx kendi açığını kapatmak için sizin bu kazancınızı %18’ine el koyuyor.”

Bitcoin fiyatlarındaki volatilite BTC vadeli işlem sözleşmelerini çok riskli yapıyor. Düzenlenmiş vadeli işlem borsaları çok daha katı kurallara ve daha fazla likiditeye sahipken, OKEx üzerinde böylesine bir işlem çok büyük risk anlamına gelmekte.

Olayın zirve yaptığı dakikalarda BTC/USDT piyasasındaki vadeli işlem likiditesi 2.300 BTC civarlarındaydı, ki bu da OKEx’in sağladığı ek BTC desteği ile hemen hemen benzer. Ancak kayıpların en son hali 2.500 BTC’yi de geçti ve sigorta fonunun yeteri kadar zararı karşılamayıp, faturanın traderlara kesilmesine sebep oldu.

Çoğu uzman bu durumun son iki gündür yaşanan Bitcoin fiyat düşüşüne neden olduğunu düşünüyor. OKEx ise yeni yaptığı bir açıklamada ”benzer bir olayın olmaması adına geliştirilmiş risk yönetimi mekanizmaları” getireceğinin sözünü verdi. Borsa buna Cumartesi günü yayınlayacağı anti-manipülasyon politikası ile başlayacak.

BTC fiyatları tam olarak o saatlerde ve günde %8’in üzerinde değer kaybetmişti.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment