Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

OKEx Uyardı: Bitcoin Balinalarından Dump Gelebilir

20 bin dolar seviyesini test etmeye çalışan Bitcoin için bir analiz de OKEx borsasından geldi. OKEx, perakende Bitcoin yatırımcılarının piyasa yönü hakkında kararsız olduğu üzerine bir makale yayınladı. Makalede, Bitcoin balinalarının yüksek likiditeyi fırsat bilerek dump yapabileceği öne sürüldü.

Kripto para borsası OKEx, yayınlamış olduğu Bitcoin makalesinde OKEx yatırım uzmanı Robbie’nin görüşlerine de yer verdi. Robbie, Bitcoin fiyatının 19 bin doların üzerinde seyrettiğini, bu nedenle balinaların yüksek likiditeyi fırsat bilerek dump yapabileceklerini iddia etti. Kısa vadede 19.500 – 20.000 aralığını kırmanın oldukça zorlu olacağını ifade etti. Ardından şunları söyledi:

“Göreceğimiz şey balinalar ve perakende yatırımcılar arasında bir savaş olacak, çünkü Bitcoin psikolojik seviye olan 20 bin doları test etmeye çalışıyor.”

Geçtiğimiz günlerde CryptoQuant CEO’su da benzer bir ifade kullanmış ve “20 bin dolarlık savaş, büyük Bitcoin balinaları ve perakende yatırımcılar arasında olacak.demişti.

Yatırımcılar tuzağa düşmüş

Şükran Günü’nde görülen düzeltmenin ardından Bitcoin’in yükselişe geçtiğini aktaran OKEx, 19.912 dolara çıkan BTC’nin konsolide olmaya başladığından bahsederek analize başladı. Ardından BTC uzun/kısa oranı, basis, açık pozisyon/işlem hacmi ve teminatlı borçlanma oranı grafikleri üzerinde bazı yorumlar yaptı.

“Bu hafta, uzun/kısa oranı ve teminatlı borçlanma grafiklerinde görüldüğü üzere perakende yatırımcıların büyük fiyat hareketleri karşısında tuzağa düşmüş oldukları görülüyor. Hafta ortasından sonra incelenen grafikler de gösteriyor ki perakende yatırımcılar piyasa trendine karşı net bir tavır ortaya koyamıyor.”

BTC uzun/kısa oranı

Nedir: Uzun/kısa oranı, uzun pozisyon ve kısa pozisyon açan kullanıcıların sayısını karşılaştırır.

Long/short ratio (uzun/kısa oranı), 1.08’den 0.78’e kadar düştü. Bu, perakende yatırımcıların toparlanma için hazırlıksız yakalandığını ve short yapanların tuzağa düşürüldüğünü gösteriyor.

“BTC endeksi 19 bin doları aştığında bu oran 6 saat içinde 0.78’den 1.0’ın üzerine çıktı. Bu da yatırımcıların rallinin peşinden gittiklerinin bir göstergesiydi. Hafta ortasından beri bu oran tekrar düşüş gösterdi ve şu anda 0.9 seviyesinde. Bu grafik, şu anda piyasa katılımcılarının piyasa yönü hakkında kararsız olduğunun bir işareti.”

bitcoin-okexBTC basis

Nedir: BTC basis (baz), çeyreklik vadeli işlem fiyatını, spot endeks fiyatını ve baz farkını gösterir.

BTC endeksinin 19 bin dolar seviyesini aşmasıyla BTC baz ve fonlama oranlarında ani bir artış görüldüğü ifade ediliyor. Baz oranının 200’den 300 dolara çıktığı belirtilen analizde, yatırımcıların yaptığı yüksek kaldıraçla işlemlerin 1800 dolarlık çöküşe neden olmuş olabileceği söyleniyor. Şu anda ise baz oranının normal seviyelerde (200 dolar) olduğu açıklandı.

bitcoinAçık pozisyon ve işlem hacmi

Nedir: Açık pozisyon, belirli bir günde kapatılmamış ya da ödenmemiş vadeli işlemlerin/swapların toplamıdır. İşlem hacmi, belirli bir süre aralığındaki vadeli işlemlerin/kalıcı swapların toplam işlem hacmidir.

Mevcut açık pozisyonların 1,26 milyar dolarda olduğu ve bunun da piyasanın hala aktif olduğunu gösterdiği belirtiliyor.

bitcoin-okexTeminatlı borçlanma oranı

Nedir: Bu oran, belirli bir süre içerisinde USDT ödünç alan kullanıcılar ile USDT değerinde BTC ödünç alan kullanıcılar arasındaki oranı gösteren spot piyasa verisidir.

Teminatlı borçlanma oranının son bir haftada uzun/kısa oranı ile tutarlı olduğu ve şu anda 11.0 seviyesine geri döndüğü söylendi.

bitcoin-okex

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!