Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Orijinal Bitcoin Koduna İki Güncelleme Daha Geldi

Bitcoin için uzun zamandır beklenen iki güncelleme, GitHub üzerinde duyuruldu. Aktarılanlara göre, bir süredir beklenen Schnorr ve Taproot adlı iki güncelleme, 15 Ekim’de Bitcoin Core üzerinde birleştirilerek faaliyete geçmeye hazır hale geldi. Yeni güncellemenin ne zaman faaliyete geçeceği ise henüz açıklanmadı.

Bitcoin’e nadiren güncelleme gelse de hala ağın geliştirildiğini aktaran Decrypt, Bitcoin’e gelen iki güncellemenin özellikle yüksek hacimli işlem yapan kullanıcılar için oldukça faydalı olacağını söyledi. Schnorr ve Taproot, 2017’de Bitcoin’e gelen SegWit protokol güncellemesinin ardından gelen en büyük güncelleme olma özelliğini taşıyor. SegWit, 2017 yılında Bitcoin’e soft fork olarak eklenmişti.

Yeni Güncellemelerin Özellikleri Neler?

Bitcoin Core üzerinde uygulanmaya başlanan Schnorr ve Taproot, ağ üzerindeki gizliliği artırırken işlem kapasitesini de iyileştirecek. Güncelleme faaliyete geçmeden önce geliştiricilerin kodları gözden geçirmesini talep eden yazılımcıların çağrısının ardından 150’den fazla yazılımcı kodlara göz attı. GitHub’ın ardından BitcoinMerges de Twitter hesabından güncellemeyi duyurdu.

Schnorr güncellemesi, Bitcoin’de bulunan çoklu imza desteği özelliğine sahip cüzdanlarına gelen bir alternatif olarak tanımlanıyor. Bitcoin cüzdanlarında işlem kolaylığının sağlanması için çoklu özel anahtarlar (private key) kullanılır. Scnorr güncellemesiyle birlikte, çok sayıdaki anahtar tek bir anahtarda birleştirilecek. Böylece transfer edilen verilerin boyutu düşerken ağda görülebilecek olası yavaşlamaların da önüne geçilmiş olacak.

Taproot ise kullanıcıların Bitcoin’e yeni bir işlem mekanizması sunuyor. Kullanıcılar, bu güncellemenin ardından belli koşullar çerçevesinde kaybettikleri paralara erişebilecek.

Heyecan verici olan güncellemelerin resmi olarak ne zaman faaliyete geçeceği ise şimdilik bilinmiyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!