Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

UNI Fiyatı, Merkezileşme Korkuları ile Daha Fazla Düşecek mi?

Uniswap kullanıcıları ve DeFi gözlemcileri, platform içinde alınacak kararlarda UNI token sahiplerine verilen oy kullanma hakkının formaliteye dönüşmesinden korkuyor. Yüklü miktarda UNI’ye sahip balinaların iş birliği yaparak oylamalarda istedikleri sonuçları çıkartabileceğine ve bunun platformu merkezi bir hale getireceğine olan korku, UNI fiyatını da olumsuz etkiledi.   

Uniswap’in yönetişim (governance) tokenı UNI, elinde UNI coin bulunan yatırımcılara platform ile ilgili bazı konular hakkında oy kullanma hakkı veriyor. Şu an piyasa değeri bakımından en büyük 36. kripto para konumunda bulunan Uniswap‘in kullanıcıları, yüklü miktarda UNI’ye sahip olan balinaların yapılacak oylamalarda haksızlık yapabileceğini öne sürüyor.

Kullanıcılara göre, 1000 ve daha fazla UNI coine sahip olan Uniswap balinaları iş birliği yaparak, yapılan oylamalarda istedikleri sonuçları sağlayabilirler. Tartışma, Dharma isimli bir hesabın “UNI Yönetişim Önerisini ve Yeterlilik Eşiklerini Azaltın” başlıklı ilk oylamayı açmasından sonra alevlendi.

Tek Bir Adreste 15 Milyon Oy Hakkı UNI’nin Geleceği İçin Tehlikeli

Bir blog yazısı bir Uniswap balinası olan Dharma hakkında “tek bir adreste 15 milyon oy hakkına sahip olması ile inanılmaz bir gücü elinde tutuyor. Bu şekilde Uniswap yönetimine karşı konulmaz şekilde yerleşebilir ve DEX’e doğrudan sahip olabilir” şeklinde ifadelere yer verdi.

Uniswap’in merkezileşmesi korkusunu pekiştiren tek isim Dharma da değil. Bazı piyasa gözlemcileri, 15 milyon UNI tokena erişimi olan blockchain simülasyon platformu Gauntlet’ı da örnek gösterdi. Bazı isimler Dharma tarafından başlatılan oylamada, balinalar aleyhine oy kullanmak için kampanyalar bile başlattı.

Uniswap’in merkeziyetsiz bir yapıya sahip olması onu, DeFi ve kripto para dünyasında önemli konuma taşıyan bir etkenken; bir iş birliği ile gelebilecek ve tüm oylamaların kaderini istediği gibi değiştirebilecek merkezileşmiş bir durum UNI için de kötü sonuçlar doğurabilir. UNI coinlerin çoğu büyük oyuncular tarafından yönetilirken, iki balina arasında yaşanacak herhangi bir koalisyon kendilerine karşı oy kullanan birçok kişiyi saf dışı bırakabilir. Bu da UNI coine olan talebin giderek azalmasına yol açabilir.

Tartışmalar Devam Ederken UNI Ne Durumda?

  • Fiyatını yalnızca 27 gün önce 8,40 dolara kadar çıkarmayı başaran UNI, buradan yaklaşık %64 düşüş gösterdi.
  • Şu an 3,03 dolardan işlem gören UNI coin piyasa değeri ise 560 milyon dolar sularında seyrediyor.
  • UNI fiyatı tartışmaların ve yaşadığı iç karışıklığın etkisi ile son 24 saatte %8 düşüş gösterdi.
  • Analsit Yashu Gola, merkezileşme korkularının UNI paritelerini de etkilediğini öne sürdü.
  • Gola, UNI/USD paritesinin oylama tartışmaları alevlendikten hemen sonra %20 düştüğünü ve 3,17 dolarlık önemli desteğin altına gerilediğini belirtti.
  • Analist Gola’ya göre Uniswap daha da olumsuz bir düzeltme ile karşı karşıya kalabilir.
  • Yashu Gola, yaşanan tartışmaların UNI coini kritik destek seviyesi olan 2,5 dolara çekebileceğini öne sürdü.
UNI-fiyati-Uniswap-defi
Analist Gola tarafından paylaşılan UNI/USD grafiği. Kaynak
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!