Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Özel: 2022’nin Lehman Brothers’ı Olmaya Aday Credit Suisse Kriptoyu Etkiler Mi?

Geçtiğimiz hafta para piyasalarında yaşanan likidite sıkıntısında en öne çıkan aktör Credit Suisse oldu. Piyasalarda oluşan finans açığı akıllara 2008 finansal piyasalarının karabasanı Lehman Brothers’ı getirdi.

Credit Suisse son zamanlarda yaşanan küresel faiz artırma trendi ve şirket içindeki skandallar ve yanlış yatırımlar nedeniyle bir finansman krizinin ortasına doğru sürükleniyor. Finans uzmanları İsviçreli bankacılık devinin batarken peşinde koca bir finans sektörünü de sürükleyebileceği endişesini taşıyor.

Yılın ilk yarısında yatırım bankacılığı alanında 1,4 milyar dolarlık kayıp açıklayan banka son zamanlarda üst düzey yöneticilerine verdiği bonuslardan kesintiye gitmenin sonucunda yönetim ekibinden birçok önemli aktörü kaybetmişti. Ayrıca parasal genişlemenin yerini daralma politikalarına bıraktığı iktisadi arenada Suisse’nin finansmana erişimi hayli zorlaştı. Bankanın likidite sıkıntısı kendini ilk olarak 28 Eylül tarihinde FRA-OIS Spread Rate’te gösterdi. 28 Eylül tarihinde günlük ortalama frekansının hızla dışına çıkan FRA-OIS, uzmanlar tarafından bir bankanın para piyasasında borç aradığı ancak bulamadığı yönünde yorumlandı. Credit Suisse’nin hisselerinin hızla değer kaybetmesiyle de bankanın kim olduğu öğrenilmiş oldu.

Her ne kadar şirket CEO’su çalışanlara ve yatırımcılara güçlü bir sermaye tabanı ve likidite pozisyonunun hisse değerlerinden daha önemli olduğunu söylese de 2009’dan beri görülmeyen CDS seviyeleri ve diplerde gezinen hisse senedi fiyatları piyasanın CEO’ya katılmadığına işaret etti.

Bankacılık devinin zorlu durumu ise öncelikle akıllara 2008’in karabasanı Lehman Brothers’ı getirdi. Ancak Lehman Brothers iflas bayrağını çektiği sırada 600 milyar dolarlık bir pozisyon yönetiyorken Credit Suisse’nin ortalama 1,4 trilyon dolar varlığı yönetiyor oluşunun finansal piyasaları nasıl etkileyeceği ise uzmanlar tarafından henüz tam olarak kestirilemiyor.

Finansal piyasalarla son dönemlerde arasındaki entegrasyonun artmasına rağmen kripto para piyasalarının bu durumdan pozitif etkilenmesi bekleniyor. Nihayetinde Credit Suisse’nin batmak için fazla büyük (TBTF) bir banka olduğu ve kurtarılmak adına her türlü maddi destek paketinin açıklanarak enflasyonu tekrar yükseltmek uğruna kurtarılacağı söylentiler arasında yer alıyor. Yükselen likiditasyonun ise pandemi dönemindeki gibi tekrar kripto para piyasalarına akması finans sektörünün beklentileri arasında yer alıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!