Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Özel Haber: Türk Kripto Para Sektörünün Tanınan İsimleri, Bitcoin’in Son Yükselişini Yorumladı!

  • Koin Bulteni: Bitcoin kesinlikle birçok analisti yanıltarak 7.500 dolara düştükten sonra ani bir ivme yakaladı. Sizce bu yükseliş doğal mı yoksa bunun arkasında balinalar gibi faktörler mi yatıyor?

Alp Işık konu hakkında yaptığı açıklamada bu yükselişin doğal olmadığını belirtirken, bunun balinalarla da ilgili olduğunu düşünmediğini belirtti. Işık, yükselişin tamamen Çin’den gelen haber ile yükseldiğini vurguladı.

Selcoin bunun ”anormal bir yükseliş” olduğunu kabul ederken, market maker yani piyasa yapıcının piyasayı ve yatırımcıları terste bırakmak için elinden geleni ardına koymadığını da ifade etti. Diğer birçok uzman ismin de düşüncesi bunun balinalardan kaynaklı bir yükseliş olduğuna işaret etmekteydi.

İsmail Hakkı Polat da bunun doğal bir yükseliş olmadığını belirtirken, BTC’nin 11 yıllık tarihinde görülen en büyük sıçramanın yaşandığını vurguladı ve bunun balinalardan öte bir olay olduğunu ifade etti:

”Sadece Bitmex’de 25 Ekim öğle saatlerinde 7.500$ seviyesinden başlayıp ertesi sabaha karşı 10,400$ civarında biten 1 Milyon dolarn üzerindeki Bitmex vadeli kontratlara bile bakıldığında söz konusu 15 saatte gerçekleşen 3.000 dolara yakın artış için alınıp satılan kontrat miktarı 450 milyon$.

Bence bu, bir veya birkaç balinanın bir araya gelip de yapacağından çok öte bir spekülasyon”

Twitter hesabından konuya yönelik defalarca insanları uyardığını açıklayan Mehmet Hasan Tufan, 7.500 dolara olan düşüşün kendisini şaşırtmadığını ve Bitcoin’in bu trend çizgisini 2017 yılından bu yana defalarca test ettiğini de belirtti. Teknik açıdan ise yükselişin doğal olduğunu dile getiren Mehmet H. Tufan, bunun balinalardan kaynaklı olmadığını ima etti.

Altuğ Öztürk ise yükselişe farklı açıdan bakarak, böylesine sert hareketlerin büyük bütçeli yatırımcılar yani balinalardan kaynaklı olabileceğini belirttikten sonra, büyük alımlarla oluşan hareketlerin insanlara piyasanın derinliğinin ne kadar sığ olduğunu ve” piyasanın hala ne kadar küçük olduğunu gösterdiğini” ifade etti.

Squanch bu yükselişin arkasında olması muhtemel sebeplerden kendi kulağına fısıldanmış olanları paylaştı ve bunları şöyle sıraladı:

”-Çin’in blokzincir ile alakalı güzellemeleri ve takip eden “Kripto Yasasının” onaylanması.

-Tether’in bir süredir “chainswap” (erc20-trc20) diyerek 5’er Milyon dolardan Tether basması 

-CME vadelilerinin süresinin tamamlanması (bir sonraki kontrat pazartesi açılacak).

-Hiç bilmediğimiz ama tabii öğreneceğimiz bir haberin “insider” hareketi

Son olarak da perakende yatırımcının 16.000 dolar kehanetine ilgi göstermesi de bu çılgın yükselişin odununa ateş atmıştır.”

  • KB: Çin Başkanı Xi Jinping’in blockchain yorumları Bitcoin’in yükseliş sebebi olarak gösterilmekte. Blockchain hakkındaki liderlik iddiası Bitcoin’i gerçekten de bu kadar etkileyebilir mi?

İsmail Hakkı Polat bu konuya farklı bir bakış açısı getirerek, Bitcoin’in Doğu ve Batı Yakası arasındaki ticari mücadelenin temel unsurlarından birisi haline geldiğini ifade etti:

”Çin Hükümeti’nin kendi ülkesinin içinde Bitcoin kullanımını sınırlayıcı önlemler almasına rağmen, uluslararası arenada Bitcoin’I örtülü biçimde desteklediğini düşünüyorum. Eğer durum buysa, Bitcoin dünyanın Batı Yakası ile Doğu Yakası arasındaki ticari veya politik mücadelenin temel unsurlarından biri olarak konumlandırılabilir.”

Alp Işık, Çin’e ‘’hiçbir şekilde güvenmediğini’’ belirtirken, açıklamasının devamında bu güvensizliğini detaylandırdı:

‘’Önümüzdeki hafta Çin’den gelen yeni bir açıklama ile biz Bitcoin demedik Blockchain’e odaklanacağız derlerse hiç şaşırmayacağım. Blockchain hakkında liderlik iddiasının Bitcoin’i bu kadar etkileyebilmesine ben pek fazla şaşırmadım.’’

Çin Başkanı’nın Blockchain yorumunun piyasayı etkileyebileceğini belirten bir başka isim de Crypto Kemal oldu. Ünlü yatırımcı Çin pazarının kripto paralar için her zaman büyük bir öneme sahip olduğunu ifade etti ve son gelişmenin Libra ile alakalı olabileceğini aktardı:

”Çin, Amerika ile bir ticari savaş halinde ve Amerika’nın elinde Libra gibi bir silah varken Çin’in, Bitcoin’in tarafını tutması mantıklı geliyor.”

  • KB: Bitcoin için bazı uzmanlar 2020 yılındaki blok ödülü yarılanmasına doğru veya bundan sonra artış yaşanacağını belirtmekte. Sizce yarılanmanın etkisi nasıl olacak?

Alp Işık yarılanmanın BTC için kesinlikle olumlu etkileri olacağını belirtti ve buradaki adresteki makalesinden yarılanma hakkında detaylı bilgi alınabileceğinin altını çizdi.

Altuğ Öztürk ”nadir bulunan şeylerin her zaman daha değerli” olduğu gerçeğini hatırlatarak, blok ödülü yarılanması sonrası coin sayısının azalacak olmasından dolayı BTC fiyatının yukarı yönlü hareket etmesinin mümkün olduğun ifade etti.

Squanch geçmişteki blok ödülü yarılanmalarında, yarılanmanın sonrasında asıl yükselişin başladığına dikkat çekse de, yine de yarılanma tarihine doğru  beklentinin yükselmesi ile birlikte aksiyon yaşanabileceğinin de altını çizdi.

Crypto Kemal oldukça iddialı bir tahminde bulunarak, Bitcoin blok ödülü yarılanması ile yeni bir zirve göreceğimizi vurguladı ve ekledi:

”Beklentim yeni zirve yapacağı yönünde ancak halving beklentisi ile haraket etmemek gerek keza borsada beklentiye göre haraket edildiği zaman sonuç hüsran olabiliyor. Ben yakın zamanda yeni zirve beklemiyorum en azından 2020nin ilk çeyreğine kadar beklemiyorum.”

  • KB: Bitcoin’in kısa vadedeki gidişatını nasıl yorumlamak istersiniz? Sizce yükseliş devam edecek mi?

Bitcoin’i daha çok uzun vadede değerlendirdiğini okuyucularla paylaşan Altuğ Öztürk, eline ekstra para geçtiğinde hangi kripto paralara yatırım yaptığını da açıkladı:

”Ben elime ekstra bir para geçtikçe hep Bitcoin, Ether, BNB ve son zamanlarda Chiliz alıyorum.”

Yaptığı başarılı tahminleri ile öne çıkanlardan birisi olan Selcoin de, Bitcoin’in kısa vadeli yönü hakkında daha önce de açıkladığı görüşünü tekrarladı:

”Bitcoin’de bu dönemde belirttiğim mihenk alan 9.000 bandı bana göre. Altı düşüş trendi, üstü yükseliş trendi getirecek. orta vadede bu rotayı bozmadım uzun zamandır.”

Squanch da bu konuda yorumunu esirgemedi ve ”saman alevi gibi yükselişlerin kalıcı olmayacağını” ifade etti:

”Bize adaptasyon lazım. Insanların dijital paraları kullanması lazım. O yüzden spekülatif haberlerle gelen yükselişler açıkcası beni çok memnun etmiyor.”

Yükselişin kısa vadede devam edeceğini üstüne basa basa belirten Mehmet Hasan Tufan da, bunun arkasındaki sebeplerini şöyle sıraladı:

”Yaklaşan halving’in, ‘’bence’’ önemli olan destek seviyesinde yeterli alıcıyı bulmuş olması, market cap değerinin kritik eşikten aşağı düşerken dünkü yükselişle %25’e yakın yükseliş göstermesi, App Store’da popüler aramalarda Bitcoin’in zirveye yerleşmesi gibi sebepleri göz önünde bulundurursak yükselişin devam edeceğini düşünüyorum.”

  • KB: Reddit üzerinde bilinmeyen bir kullanıcı tarafından yayınlanan ”Kehanet” BTC’nin Ekim sonuna kadar 16.000 dolar olacağını belirtmekte. Daha önceki iki tahminini tutturan bu kullanıcının üçüncüsünde de başarılı olacağına inanıyor musunuz?

Sektörde İsmail Hoca olarak bilinen İsmail Hakkı Polat, ”piyasanın kahin dolu” olduğuna dikkat çektikten sonra esprili bir yorum ile düşüncesini paylaştı:

”Piyasa ‘kahin’ dolu olduğundan bu konuda yorum yapmasam daha iyi ama eğer Reddit’teki bu anonim profil Çin Hükümetine aitse tahmin kesinlikle tutar 😉  ”

Kehanetin tamamen tesadüf olduğunu iddia eden Altuğ Öztürk, buna rağmen bir şekilde Ekim ayı tahmininin de tutması durumunda psikolojik olarak insanların çok etkileneceğini de itiraf etti:

Açıkcası ben tamamen tesadüf olduğunu düşünüyorum ancak eğer 3.yü de tutturursa psikolojik olarak insanları çok etkileyecek ve diğer tahminlerinin de tutma olasılığını arttıracaktır.”

Piyasada çok fazla kehanet iletileri yayınlandığının altını çizen Selcoin, bunların bazılarının tesadüfen tuttuğunu ve popüler olduğunu vurguladı. Bu sebeple kehanetlere inanmadığını belirten Selcoin, bunu dikkate almayacağını da vurguladı.

Kehanetin ilk olarak Reddit üzerinde değil de 4Chan platformunda ortaya çıktığını belirten Squanch, ”ABD Başkanı’nın ülkesini ve dış politikayı Twitter üzerinden yönettiği bir zamanda”  böyle durumların kendisine keyif verdiğini vurguladı ve ”bu tahminin de tutması durumunda” önümüzdeki aylarda bir şamata olacağını, bu şamatayı izlemenin de oldukça keyifli olabileceğini vurguladı.

Son dönemdeki artan beklentinin tahminin gerçekleşmesini zorlaştırdığını ifade eden Crypto Kemal, ”illa bir yön vermek gerekirse”, bunun gerçekleşmeyeceğini düşündüğünü de dile getirdi.

Crypto Kemal’in tam aksi yönünde bir açıklama yapan Mehmet Hasan Tufan, kripto para sektörünün zaten gizemli bir dünyadan ibaret olduğunu belirttikten sonra, ilk iki tahminin tutmuş olmasına rağmen Ekim ayında Bitcoin’in 16.000 doları bulamayacağına inandığını ifade etti.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment