Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Pandemi, Bitcoin’e Yönelimi Arttırdı

DBS Bankası’nın baş ekonomisti Taimur Baig, geçtiğimiz haftalarda yayınlanan üç aylık dijital varlık değerlendirme raporunda pandeminin Bitcoin’in yaygınlaşması ve kabul görmesi için büyük rol oynadığını söyledi.

Singapur merkezli çok uluslu banka DBS’nin kilit isimlerinden biri yayınladığı raporda Bitcoin ve kripto para birimlerine yer verdi. Bankasının baş ekonomisti Taimur Baig’in ağustos ayında kripto paralar hakkında yayınladığı 3 aylık raporda koronavirüs pandemisinin lider koin üzerindeki etkisine değindi. Son zamanlarda Singapur, Almanya ve İsviçre gibi geniş finansal enstitülere sahip pazarlarda Bitcoin ve diğer kripto para birimlerine olan ilgi bir süredir artış gösteriyor. Coindesk’e göre ekonomist, bahsedilen ilginin de etkisi ile bu tarz açıklamalarda bulunmuş olabilir.

Yayınladığı raporda salgın öncesi ve salgın sonrası olmak üzere iki farklı talep aşaması belirleyen Baig, iki dönemi karşılaştırdı. Pandemi öncesinde talebin büyük ölçüde spekülatif olduğuna değinen ekonomist, insanların sırf merak ettikleri ya da bir parçası olmak istedikleri için yatırımlarının %1’ini Bitcoin’e yatırdığını söyledi. Koronavirüs endişesiyle bu ilginin bir adım ilerlediğini öne süren Baig, insanların Bitcoin’i dolardan çıkış yolu ve güvenli bir liman olarak görmeye başladıklarını vurguladı.

Bitcoin, Döviz Kurundan Çok Dijital Altın Olabilir

Baig, Bitcoin’i dolar karşısında tıpkı bir döviz kuru olarak görmenin yanlış bir yaklaşım olduğunu düşünüyor. Kripto para birimlerine bu şekilde değer verilemeyeceğini söyleyen ekonomist, geleneksel para birimlerinin aksine dijital paraların ülkelerin iç gelişmelerine bağlı olmadığını dile getirdi. Bu nedenle kripto paraların ABD ekonomisi ile doğrudan bağlantılı olarak hareket etmeyeceğini düşünen Baig, Bitcoin’in dolar karşındaki döviz kurları anlamına gelen FX’ten çok altına benzediğini dile getirdi.

Daha önce birçok kurumda üst düzey roller üstlenen Taimur Baig aynı zamanda, Bitcoin’in pandemi ile güçlenen bu yeni rolü ile merkez banklarının kendi dijital paralarını (CBDC) hazırlamalarının düşünülmesi gereken çok önemli bir adım olarak görüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment