Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Piyasada Binlerce Kripto Para Var: Ama Sadece 5 Tanesi, Tüm Hacmin Büyük Çoğunluğunu Oluşturuyor

Diar firması tarafından kaleme alınan analiz kripto para piyasalarında nasıl bir yığılma olduğunu ortaya koyarken, piyasalarda bulunan tüm kripto paralar arasında sadece binde 36’lık bir yer işgal eden koinlerin, tüm işlem hacminin yüzde 69’unu tek başına aldığını ortaya koydu.

Birçok Kripto Para İçin Likidite Sadece Bir Ekonomik Terim

1600’den fazla kripto para pazarında yapılan Diar imzalı araştırma, sadece 5 kripto paranın kripto paralar ile ilgili dönen işlem hacminin büyük bir çoğunluğunu elinde bulundurduğunu yazdı. Buna göre sadece BTC, XRP, ETH, BCH ve LTC tek başına tüm işlemlerin neredeyse %70’ini oluştururken, bu veri de Coin Market Cap isimli web sitesinin 18 Haziran tarihli bilgilerinden derlendi.

Bitcoin eşleri (BTC-NCASH, BTC-EOS vs. gibi) tüm işlemlerinin %33’ünü tek başına alıp götürürken, bu rakam da yaklaşık 12 milyar dolarlık bir değere tekabül etti. Ethereum için bu rakam %12 olurken Bitcoin Cash %3, Litecoin ve XRP de %2 rakamına ulaşmayı başardı. Aynı zamanda, USDT çiftleri de, dolar dengesinden olacak, %17’lik bir rakam bir işgal ediyor. Bu koinlerin dışında kalan diğer alt koinlerin tamamı ise piyasanın sadece %31’ine doğrudan etki edebiliyor.

Raporda, piyasada yer alan koinlerin birçoğu için likiditenin neredeyse hiç olmadığı belirtilirken, bu alt koinlerin fiyatlarının tamamen Bitcoin’e göre hareket ettiği ve başka bir parametrenin olmasının da zor olduğu kaydedildi.

Alt Koinlerin Neredeyse Yarısının 10 Bin Dolar Altı İşlem Hacimleri Var

Diar yaptığı araştırmada piyasada bulunan tüm alt koinlerin (yaklaşık 1600 adet) üçte birinin ortalama günlük işlem hacminin bin dolardan az olduğunu ortaya koydu. Raporda ayrıca alt koin pazarının hemen hemen yarısının (%49,3) ise 10 bin dolardan az günlük işlem hacmine sahip olduğu belirtilirken, üçte ikilik bir koin çoğunluğunun işlem hacmininse 100 bin dolar altında olduğu kaydedildi.

Kripto para piyasalarındaki koinlerden sadece %15.3’ünün 1 milyon dolar ya da daha fazla işlem hacmine sahip olduğu görülürken, piyasadaki koinlerden sadece %5’inin ise günlük işlem hacmi 5 milyon doların üstünde yer alıyor.

Bu alt koin piyasası verileri, birçok alt koinin aslında pek de bir kullanım alanı olmadığını ortaya koyarken, bu yönde analiz yapan otoriteler, gelecekte sadece çok az sayıda alt koinin mevcudiyetini devam ettireceği yönündeki iddialarında, ne kadar haklı olduklarının görüldüğünü de ifade ediyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment