Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Polkadot Beşinci ve Son Aşamanın Başlangıcını Duyurdu

Polkadot kurucusu Gavin Wood, Polkadot’un gelişim sürecindeki “beşinci ve son aşamanın” başladığını duyurdu. Polkadot ekibi, gerekli 2 koşul sağlandıktan sonra parachainleri hayata geçirmeyi planlıyor.

Mainnet lansmanı geçen yıl yapılan Polkadot, parachain’lerin Kusama ağında test edilmeye başladığını duyurdu. Bu yılın ilk çeyreğinde hazır olması beklenen parachain teknolojisi, test ağında karşılaşılan sorunlar sebebiyle ertelendi.

Polkadot ağına geçirmeyi planlıyorlar

Polkadot kurucusu Gavin Wood tarafından yapılan açıklamaya göre parachainlerin başarılı sayılabilmesi için önce tam kapsamlı bir harici denetimin yapılması ve Kusama ağında en az bir parachainin fonksiyonel olması gerekiyor.

Parachain, bu iki koşul sağlanırsa Polkadot ağında uygulanmaya başlayacak. Uygulamaya-özel bir veri yapısı olan parachain; Relay Chain’e paralel olacak şekilde çalışır. Bu özellik, Polkadot sistemini işlemleri paralelleştirerek ölçekleyebilmek için kullanılacak.

Genel bir yol haritası açıkladı

Gavin Wood denetim sürecinin başladığını, Kusama’da yapılması planlanan deneylerin de “önümüzdeki günlerde” start alacağını duyurdu.

Üç aşamadan oluşması beklenen süreçte Kusama’da 1) Shell parachain’i kurulacak, 2) Eğer Shell 24 saat boyunca sorunsuz şekilde çalışırsa Statemine parachain’ine doğru güncelleme yapılacak, 3) Statemine’ın sorunsuz çalıştığı tespit edilirse açık artırma işlemleri yapılmaya başlayacak.

Wood; Polkadot ekibinin önümüzdeki 2 ay boyunca “güvenilirliğe, kodu yeniden yapılandırmaya ve performansa” yönelik çalışmalar yapacağını açıkladı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!