Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Popüler Analiste Göre Bitcoin İçin 6 Metrikte Sinyal Geldi: Alım Fırsatı!

Popüler analist Game of Trades 6 farklı on-chain verisine dayanarak Bitcoin (BTC) fiyatının uzun vadeli yatırım yapmak için benzersiz bir konumda olduğunu öne sürdü.

Game of Trades tarafından yakın tarihte paylaşılan bir sosyal medya gönderisinde, 6 farklı önemli metrik analiz edildi. Söz konusu metriklerin Bitcoin fiyatının alım için tarihi bir konumda olduğunu ifade eden analist, son üç ayı piyasasında da bu verilerin nokta atışı çalıştığını hatırlattı. Analist, on-chain verilerine dayanan bu altı metriğin Bitcoin’de istisnai bir risk-ödül seviyesine işaret ettiğini vurgularken 2015, 2018 ve 2020’deki piyasa döngüsüne işaret etti.

Akümülasyon trend puanı

Analist tarafından sunulan ilk metrik, varlık büyüklüğü ve satın alınan coin sayısı açısından yoğun birikim bölgelerini vurgulayan bir akümülasyon trend puanı oldu. Bu metrik, kullanıcıların ekledikleri/sattıkları yeni kripto para sayısına göre varlıkların boyutunun bir kombinasyonunu gösteriyor.

Grafikte 1’e yakın değerler, yani daha koyu renkler meydana gelen derin birikimi temsil ediyor. Grafikte bulunduğumuz noktayı işaret eden analist, FTX’in çöküşünden sonra yatırımcıların güçlü şekilde biriktirme haline geçtiğini vurguladı.

Varlığa göre ayarlanmış dormancy akışı

Analistin öne sürdüğü ikinci alım fırsatı sinyali ise mevcut piyasa kapitalizasyonunun yıllık atıllık değerine oranını gösteren “varlığa göre ayarlanmış dormancy akışı”. Bu veride sunulan değer ne kadar düşük olursa kripto paralar yatırımcılar tarafından o denli uzun süre tutulacağı anlamı taşıyor. Benzer bir durum geçtiğimiz iki ayı sezonu boyunca teyit edilmişti.

Dormancy akışının şimdiye kadar görülen en düşük seviyeye indiğini özellikle işaret eden analist, spekülatif oyuncuların sahneden çekildiğini ve sadece uzun vadeli yatırımcıların piyasada kaldığını söyledi.

Bitcoin rezerv riski

Analist, Bitcoin fiyatına göre uzun vadeli sahiplerin güvenini değerlendirmek için kullanılan Bitcoin rezerv riski parametresinin de hiç olmadığı kadar olumlu sinyaller verdiğini öne sürdü. Bu parite üzerinde görünen düşük değerlerin yüksek güveni ve ucuzlamış fiyatları gösterdiği hatırlatan analist, rezerv riskinin Bitcoin tarihinde daha önce hiç görülmemiş seviyelerde konumlandığını ortaya koydu. Glassnode verilerine göre metriğin içinde bulunduğu konum 2022 yılında tüm zamanların en düşük seviyesine (ATL) geriledi.

Gerçekleşmiş Bitcoin fiyatı

Bir sonraki aşamada tüm Bitcoinlerin satın alındığı ortalama maliyeti gösteren gerçekleşmiş Bitcoin fiyatına odaklanan analist, fiyatın bu göstergenin altına düştüğü her seferde dip seviyesinin görüldüğünü belirtti. Bu metriğe bakıldığında Bitcoin’in FTX‘in kasım ayındaki çöküşünden bu yana belirtilen seviyenin altında işlem gördüğünü işaretleyen analist, bu durumu başka bir alım fırsatı olarak nitelendirdi.

Bitcoin MVRV Z-puanı

Bitcoin’in “adil değerine” veya gerçekleşen fiyatına kıyasla ne zaman önemli ölçüde aşırı veya düşük değerli olduğunu gösteren MVRV Z-puanı analiste göre önemli alım sinyallerinden bir diğerini temsil ediyor. Geçmiş verilerle kıyaslandığında bu metrik ne zaman belirtilen yeşil bölgeden çıksa o noktadan sonra düşüş trendi bitiyor ve beraberinde bir boğa sezonu başlıyor.

Halihazırda MVRV Z-skoru şu anda bir kez daha yeşil bölgeden çıkmaya çalıştığının altını çizen analist yine de geçen senin ağustos ayında yaşanan bir “fake” geri dönüşüm riskine karşı da uyarıda bulunmadan edemedi.

Bitcoin madencileri kar durumu

Değer ne kadar düşükse o kadar fazla madenci stresi vardır anlamına geliyor. Bir diğer anlamıyla aşırı sağlıksız ve yüksek kaldıraç oranlarıyla sektörü kumarhaneye çeviren madencilerin piyasadan silinmek üzere olduğunu gösteren bu veri analiste göre bir diğer alım sinyali anlamı taşıyor.

Şu anda olduğu gibi düşük değerler madencilerin stres altında olduğunu gösterir ve uzun vadeli alım fırsatlarını temsil eder.

Veri tablosunu paylaşan analist, grafiğin “en stresli bölgeden” çıktığını ve büyük ihtimalle sektöre zarar veren madencilerin bu noktada ya iflas ettiğini ya da büyük ölçüde fil çektiğini belirtti. Bu son veriyle birlikte piyasanın maksimum acı değerine ulaştığını, likidite arayışını tamamladığını ve geri dönüş yolunun başlangıcında olduğunu belirten analist, Bitcoin’in “bir nesil için alım fırsatı” olarak tanımladı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!