Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Prof. Emin Gün Sirer: Yüzlerce kripto para projesi var. Bunların yüzde 98’i çöp

Kripto para sektörünü özellikle Twitter üzerinden yakından takip edenler Prof. Emin Gün Sirer’i tanırlar. Tanımayanlar için kısaca anlatmak gerekirse Robert Koleji’nden mezun olduktan sonra 1989’de ABD’ye giden Sirer, Princeton Üniversitesi’nde bilgisayar mühendisliği okudu. Doktorasını ise Washington Üniversitesi’nde tamamladı. 2001 yılından beri de Cornell Üniversitesi’nde profesörü. Odaklandığı alanlar ise ‘dağıtık sistemler’ ve kripto paralar.

Erken Yatırım Yapan Kazandı

Ne zaman ticaret sistemlerini baştan aşağı yenileyebilecek bir teknoloji çıksa, o teknolojiye erken yatırım yapanların kısa dönemde müthiş meblağlar kazandığına dikkat çeken Sirer,

“Bu internette de böyle oldu. Kripto para alanında da çok kolay ve çok miktarda para kazanan çok sayıda insan var. Elbette bunlara özenip yatırım yapmak doğru olmaz. O erken davrananın avantajlı olduğu devir geçti. Özellikle Bitcoin, artık ‘My Space’ gibi, hem hızı yavaş, hem de son derece istikrarsız bir teknolojik tablo çiziyor. Bu saatten sonra Bitcoin’den o kadar büyük paralar kazanılabileceğini sanmıyorum. Öte yandan, hatırlarsınız, Facebook, My Space’den sonra çıkmıştı ve rekabet dışını itmişti” dedi.

Bitcoin’in tahtını sallama niyetinde yüzlerce kripto para projesi olduğunu belirten Sirer, şunları söyledi:

“Bunların yüzde 98’i çöp. Takımlar tecrübesiz, projeler yapmacık, kayda değer bir teknolojik buluşa dayalı değiller ve uzun vadede değerleri sıfır. Adi sanı duyulmamış projelere yüz binlerce dolar dağıtan yatırımcılar var, bu paraların hemen hemen hepsi eriyecek. Yine de doğru yatırımın 10 bin kat getirmesi hâlâ mümkün. Tabii zor olan onu bulmak ve diğer riskli yatırımlardan uzak durmak.”

İniş Çıkışlar Olacak

Sirer, “Projeler tamamlanmış değil. Bitcoin gibi eski projelerin değeri dahi spekülatörlere dayanıyor. Bu alanda temel değerleri tesbit etmek çok zor. Böyle bir spekülatif ortamda fiyatların da iniş çıkış göstermesine şaşmamalı” dedi.

İşe yarayan, kullanıcı kitlesinin gelişmiş, geliştirici (developer) grubunun güçlü olduğu projelerde uzun dönemde müthiş fiyat atılımları gerçekleştirdiğini ifade eden Sirer,

“Bu yüzden az sayıda ama iyi seçilmiş projelere yatırım yapıp, günlük ve hatta haftalık düşüşleri gözardı ederek uzun dönemli yatırımlar yapmak, makul bir yatırım stratejisi” diye konuştu.

Bitcoin’in Hızını Arttırdık

Bitcoin’in saniyede maksimum 3 işlemi kaldırabildiğini belirten Sirer,

“Saniyede 3 işlem, yaklaşık olarak ilk Boğaz Köprüsü’nün herhangi bir hafta sonundaki normal hızı. Bu hızla, değil tüm dünyanın tüm ticaretini kaldırmak, Bitcoin’in İkinci Boğaz Köprüsü’nü bile karşılaması imkansız. Bizim çalışmalarımız bu sayıları yükseltmek üzerineydi. Bitcoin-NG isimli yeni bir protokol geliştirdik. Bitcoin’den 10 ila 100 kere daha hızlı, sonra da ‘Teechain’ isimli bir kisiden kisiye ödeme platformu oluşturduk, her türlü kripto paranın üzerine kurulabilen ve altında yatan sistemin kapasitesini milyonlarca kez arttırabilen bir platform” dedi.

Çalınan Kripto Paralar Geri Alınabilecek

SİRER, kripto paraların güvenliği üzerine çalıştıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Bildiğiniz gibi hacker’lar kripto para sahiplerini hedef alıyorlar. Uzun süre kripto para tutmak kolay degil, paralar ya kayboluyor ya da çalınıyor. Kasa dediğimiz yeni bir sistemle, sistemdeki değiş tokuşların geri alınmazlığını etkilemeden, sadece çalınan paraları geri almak için bir sistem geliştirdik.”

Kaynak: Hürriyet

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment