Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Güney Kore’deki Pek Çok Yatırımcı Hala Daha Anonim

Güney Kore’deki pek çok yatırımcı hala daha hükûmetin kararlarına uyum sağlamıyor. Hükûmet, anonim hesaplarla kripto para işlemi yapmayı yasaklamış ve yatırımcıların gerçek isimlerini kullanmalarını istemişti. Şu ana dek bu yatırımcıların %10’undan daha azı sahip oldukları dijital hesapları gerçek isimli hesaplara dönüştürdüler.

Dönüşüm Oranı %8

Kripto para borsalarındaki kullanıcılar için uygulanan gerçek-isim sistemi, 30 Ocak itibariyle yürürlüğe girdi. Bu yeni sistemin, anonim şekilde kripto para ticareti yapmaya olanak tanıyan mevcut dijital hesapları ortadan kaldırması gerekiyordu. Ancak aradan bir hafta geçmesine rağmen ülkedeki tüm dijital kripto para hesaplarının yalnızca %8.21’i gerçek-isim sistemine geçiş yaptı.

Altı büyük Güney Kore bankası gerçek-isim sistemini kurdu. Ancak bu bankalardan yalnızca üçü kripto para borsalarında hesap dönüştürme imkanı sunuyor: Kore Kurumsal Bankası (IBK), Nonghyup Bankası ve Shinhan Bankası.

Düzenleyicilere göre kripto para ticareti için hesaplarına para yatırmak isteyen kişilerin mevcut dijital hesapları, gerçek-isim sistemine uygun şekilde dönüştürmeleri gerekiyor. Bu yeni sistem bankaların müşterilerin kimliklerini doğrulmalarını ve Para-Aklama-Karşıtı (AML) yükümlülüklerine uyum göstermelerini sağlıyor.

Ancak Salı günü çıkan raporlara göre “bu üç bankanın gerçek-isim sistemine dönüştürmesi gereken toplam hesap sayısı 1,745,000.” Ancak aradan bir hafta geçmesine rağmen bu bankalar hala daha bu miktarın çok az bir kısmını dönüştürdü. Rapora göre bu “1,745,000 hesabın yalnızca 143,330’u dönüştürüldü.”

“Dönüşüm oranı %10 dahi değil.. Gerçek ismini doğrulamayan 1.6 milyon hesap var.”

Dönüşüm Yavaş Gerçekleşiyor

Yayınlanan rapora göre bu üç banka arasında en yüksek dönüştürme oranı IBK’de bulunuyor. Kakao ile desteklenen Upbit borsasına da hizmet sunan banka yaklaşık 570,000 hesap oluşturdu ancak bunların yalnızca %12.46’sını yani 71,000’ini gerçek-isim sistemine uygun hale getirdi.

Shinhan Bankası Korbit hesaplarının %9.84’ünü gerçek isim sistemine geçirdi. Yani 122,000 hesaptan yalnızca 12,000’ini.

Nonghyup Bankası Coinone için 13,000 hesap dönüştürdü ki bu da 150,000 hesabın %8.67’si anlamına geliyor.

Banka aynı zamanda Bithumb‘ın 900,000 hesabının 47,000’ini dönüştürdü (%5.22). Bithumb’ın bu kadar düşük bir orana sahip olma nedeni, Shinhan Bankası’nın Bithumb için yaptığı dönüşümleri geciktirmeye kararı vermiş olması. Polis hala daha geçen yıl yaşanan hack saldırıları dolayısıyla Bithumb’ı araştırıyor ve banka da bu araştırmalar dolayısıyla dönüşüm işlemlerini ağırdan alıyor. Buna ek olarak Güney Kore’de artık reşit olmayanlar ve yabancılar da hesap açamayacaklar.

Şu an için mevcut dijital hesaplarını kullanmaya devam eden müşteriler mevcut fonlarıyla ticaret yapabiliyorlar. Bu müşteriler aynı zamanda herhangi bir müdahale olmadan bu hesaplardan para da çekebiliyorlar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment