Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ray Dalio Nakit Paranın “Çöp” Olduğunu Düşünüyor

1985 yılında Bridgewater Associates’i kuran Ray Dalio zamanla yatırım dünyasının en ünlü isimlerinden biri haline geldi. Genelde altın ve hisse piyasalarıyla ilgili açıklamalar yapan Dalio’yu Bitcoin hakkındaki yorumlarıyla da tanıyoruz. Kendisi Bitcoin’i pek sevmese de onun Bitcoin’den daha az sevdiği bir şey var: Nakit para.

Çöp Benzetmesi

ABD’li milyarder kısa süre önce Reddit’te bir AMA (ask me anything) düzenledi ve güncel ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. Merkez bankalarının para basmaya devam ettiklerini hatırlatan Dalio şu anda nakit para tutmanın pek mantıklı olmadığını söyleyip insanlara altın gibi ürünlere yönelmeyi önerdi. Dalio nakit paranın şu anda altın gibi ürünlerin yanında “çöp” kaldığını da belirtti:

“Nakit paranın değeri diğer ürünler kadar fazla değişiklik göstermez. Ama lütfen paranın size getirisinin zamanla eksiye düşeceğini unutmayın. Ben bu yüzden paranın diğer ürünlerin yanında çöp olduğunu düşünüyorum. Özellikle de altın gibi, değerini enflasyonlu dönemlerde dahi koruyabilen ürünlerin.“

O Kadar Önemli Değil

Dalio kendisine yöneltilen sorulara verdiği yanıtlarda para hakkındaki görüşlerini de açıkladı. Dalio’ya göre insanlar hayatta paradan ziyade sağlık, aile, temel ihtiyaçlar gibi şeylere önem veriyorlar.

Dalio’ya göre tüm bunlar paranın aslında zannedildiği veya gösterildiği kadar önemli olmadığı anlamına geliyor. Kendisinin görüşlerine göre bu, paranın içsel değerinin de zannedildiği kadar bariz olmadığını gösteriyor:

“Paranın değeri hakkında çok düşündüm ve paranın aslında içsel bir değerinin olmadığına inanıyorum… Toplumumuzun geleceğini bizim şu anki davranışlarımız belirleyecek. Elimizde çoğu insanın temel gereksinimlerini karşılamaya yetecek kadar servet var. Eğer bunu iyi kullanırsak toplumun üretkenliğini arttırabiliriz.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment