Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ripple, Bitcoin’in Ardından Bir Sonraki Büyük Kripto Para Vadeli İşlem Piyasası Olabilir

Bitcoin’in başlayan vadeli işlem hareketleri, kısa sürede büyük bir kitle tarafından kabul görürken, aynı durumun Ripple şirketinin kripto parası XRP için geçerli olduğunu söylemek hayli güç.

Ancak, İngiltere merkezli bir kripto para girişimi olan Crypto Facilities adlı kurum, Ripple’ın vadeli işlem hareketlerini neredeyse 18 aydır işletmeye devam ediyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan şirketin CEO’su Timo Schlaefer, ürünleri hakkında temkinli konuşup ser verip sır vermemeye çalışsa da, yine de Ripple vadeli işlemlerinin yakın dönemde ciddi bir patlama yapabileceğinden bahsetti.

Konuyla ilgili konuşan Schalefer, şunları söyledi:

”Şu an için güzel siparişler aldığımızı, sipariş defterimizin yakışıklı göründüğünü söyleyebilirim. Aynı zamanda bu durumu daha da ileriye taşımak adına birtakım büyük piyasa yapıcı firmalar ile çalışmalara devam ediyoruz.”

Bitcoin çok sansasyon yaratan şekilde vadeli işlem piyasalarına girmeden aylar önce, Schalefer ve şirketi, Ripple ile XRP’nin vadeli işlemleri hakkında çalışmalar yürütüyordu. Cboe and CME’nin Bitcoin’in ilk vadeli işlemlerini aldığı esnada, Crypto Facilities şirketinin Ripple vadeli işlemlerinin aylık işlem hacmi 14.2 milyon dolar olarak dikkat çekerken, Ocak ayında, ilk Bitcoin için ilk vade kontratları sona erdiğinde, bu işlem hacmi 24.6 milyon dolara çıkmıştı.

Bu hacme karşın, Ripple’ın vadeli işlem gördüğünden haberdar olmayan birçok yatırımcı var. Firmanın kendi yatırımcıları dışında çok az kişinin bu olay hakkında bilgisi olduğu ifade edilirken, şirketin bu durumu tersine çevirerek güçlü bir çalışma ile diğer yatırımcılar ile de işbirliği yapmak istediği belirtiliyor. Şirket CEO’su Schlaefer, likiditenin gittikçe arttığını belirtirken, Şubat ayında yakaladıkları rekoru, Mart ayında geliştirmek istediklerini de belirtti.

İşlem Hacmi ile Ripple Fiyatı Doğru Orantı Çizdi

Ripple’ın vadeli işlem piyasasındaki yatırımcı artışı ile, kripto paranın fiyatı arasında, en azından geçen yıl boyunca doğru bir orantı olduğu da grafiklerden ve verilerden anlaşılabiliyor. Öyle ki, 2016 yılında sessiz sedasız işlem görmeye başlayan Ripple vadeli piyasası, Mart 2017’ye kadar gayet sakin bir görüntü çizdi. Ancak, daha sonraları işlemlerinin hacmi neredeyse 3’e katlanarak 3.08 milyon dolara çıkıp, sonraki ayda da 12.3 milyon dolar ile rekor kırarken, aynı dönemde XRP fiyatları da 0.03 dolar’dan 0.34 dolar’a kadar çıkmıştı.

Daha sonra, Ocak 2018’de ise işlem hacmi yaklaşık 24.8 milyon dolara çıkarken, XRP’nin fiyatı da tarihi bir rekor kırarak 3.53 dolar seviyelerine kadar gelmişti.

Schalefer, Ripple vadeli işlemleri için kayıtlı kullanıcı sayılarının 2 bin ile 3 bin arasında değiştiğini belirtirken, bu yatırımcı sayısının şirketin total kullanıcı havuzunun yüzde 30’unu oluşturduğunu da sözlerine ekledi. Schalefer ayrıca Ripple’ın vadeli işlem piyasasının, şirketin tanınırlığını ve kullanıcı sayısını arttıracağına da inanıyor.

İş, Sadece Ripple ile Sınırlı Kalmayabilir

Vadeli işlemlerin, sadece Ripple için değil, diğer kripto paralar için de gerçekleşebileceği de, belirtilen haberler arasında. Öyle ki, 55 milyar dolar değer biçilen ve dünyanın en büyük vadeli işlem borsalarından biri olan CME Group, 2016 yılında Schalefer’in şirketi Crypto Facilities ile ortaklık kurmuştu. CME; Ripple’ın vadeli işlemlerini spesifik olarak hedefleyip hedeflemediklerine dair net bir açıklama yapmasa da, 2016 yılında şirkete tam 55 milyon dolarlık bir yatırım yapmıştı. 

Yine Chicago merkezli bir vadeli işlem borsası olan Cboe Group da, Ripple vadeli işlemleri için ser verip sır vermiyor. Ancak yine de, şirket yetkililerinden gelen açıklamalar, yakın dönemde diğer kripto paralar için de, vadeli işlemlerin açılacağı yönünde umut vermekte.

Yine, Birleşik Devletler Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu yani CFTC tarafından düzenlenen ve Bitcoin türevlerinin sağlayacısı olan LedgerX’in CEO’su Paul Chou da, şirketin; Ripple vadeli işlem sözleşmeleri ile ilgili çalışmalar yaptığını doğruladı. Geçen yıl hizmete açılan LedgerX, kurulduğu günden bu yana 100 milyon dolarlık bir işlem hacmi yakalamış durumda.

Bazı Korkular da Var

LedgerX CEO’su Paul Chou, her ne kadar Ripple vadeli işlemleri hakkında olumlu görünen açıklamalar yapsa da, şirketin olaya tamamen sıcak olmadığı da gelen haberler arasında. LedgerX yönetiminin, Ripple vadeli işlemleri hakkında birtakım çekinceleri olduğu belirtilirken, özellikle fiyatların manipüle edilmesinden endişe duydukları ifade edildi.

Buna sebep olarak gösterilen temel şey ise, Ripple şirketinin kurucularının ciddi miktarda XRP’yi ellerinde bulundurmaları. Ripple’ın dağılım hacminin, Bitcoin kadar dengeli olmadığını ve tek bir elde çok ciddi miktarda XRP tutulduğunu belirten şirket yönetimi, bu durumun fiyatlar üzerinde manipülasyon oluşturabileceğinden endişe ediyor. Özellikle Chou ve arkadaşları, sözleşmelerin yapılmasının ardından şirket çalışanları tarafından fiyatların manipüle edilebileceği yönünde bir olasılık üzerinde durdukları belirtilirken, konunun ilerleyen günlerde netlik kazanacağı belirtildi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment