Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Stellar Bu Yıl İçerisinde Lightning’e Geçiyor

Diğerlerine nazaran daha az tanınan fakat merkezsiz ödeme yöntemlerine kendine özgü bir  yaklaşımı olan kripto para birimi Stellar birçok türdeşi gibi Lightning akımına kapılmış gibi duruyor.

Kar amacı gütmeyen bir kripto para birimi Stellar, bu senenin başlarında oldukça iddialı gözüken bir yol haritası açıklamıştı. Paylaşmış olduğu resmi açıklamalarda şirketin aslen Bitcoin için icat edilen bu yeni işlem teknolojisini nasıl ve ne zaman uygulamayı planladıklarını belirtti. Özellikle son zamanlarda Lightning teknolojisi Blockchain’ler arasında olmazsa olmaz bir duruma geldiğini söyleyebiliriz.

Stellar’ın bu planları aslında 2015 yılına dayanmakta, o zamanlar Stellar Geliştirme Vakfının kurucularından ve CTO’su olan Jed McCaleb bu fikri ortaya atmıştı. Şimdi yapılan açıklama ise Stellar’ın o zamanda beri yapım aşamasında olan bu proje için bir tarih belirleyerek bu teknolojiyi nasıl platforma uyarlayacaklarının detaylarını paylaşmakta. McCaleb’in yaptığı bir açıklamada:

“Ölçeklenebilirlik bizim için yıllardır süre gelen bir öncelik. Bu çılgınlık Blockchain alanında giderek kontrolden çıkmakta ve beklentiler gerçekten giderek uzaklaşmakta. Olay şu ki günümüzde insanların bu teknolojiden beklediklerini ne yazık ki bu teknoloji henüz karşılayamaz.”

McCaleb’e göre en zor olanı ise Stellar’ın iş ortaklarının böylesine bir beklenti içinde olması ve şirkete bu konuda baskı yapmaları.

Ethereum büyümekte güçlük çektiği dönemde, mobil mesajlaşma uygulaması olan Kik bu platformdan çekilerek daha ölçeklenebilir olan Stellar’ı tercih etmişti. McCaleb yaptığı bir açıklamada ise eğer Kik bir gün bütün işlemlerini Stellar bünyesinde sürdürme gibi bir karar alırsa platformun bu denli büyük bir işlem yoğunluğunu kaldıramayacağını itiraf etti.

Ek olarak ortaklarından biri olan teknoloji devi IBM‘in ise bankaların bu ağı kullanmasını sağlamayı amaçlayan iddialı bir girişimi bulunmakta ki bu da Stellar’ın büyümesini gerektirecek. Ayrıca mikro ödeme sistemi şirketi olan SatoshiPay ve diğer ortaklar da işlemlerdeki ölçeklendirmenin daha da büyümesi konusundaki ilgilerini hali hazırda belirttiler veya belirtmeli an meselesi olmakta. McCaleb açıklamasında:

“Biliyoruz ki eğer Stellar’ı istedikleri ölçüde kullanırlarsa, bu Stellar’ın sınırlarını zorlamasına neden olur. Bu kişi ve kurumların platformu kullanmasından önce platformun onlara hazır olması gerekiyor. Bu konuda daha gerçekçi olmak istiyoruz.”

Gelecek Adımlar

Ve Lightning’in bu konuda yardımcı olabileceğine inanılmakta. Stellar’ın yapmış olduğu açıklama ilk gerçek Bitcoin işlemi gerçekleştirebilen Lightning yazılımının Lightning Labs tarafından hayata geçirilmesinden günler sonra geldi. Her ne kadar Bitcoin’in bu noktaya gelebilmesi yıllar alsa da McCaleb, Stellar’ın bu teknolojiyi Bitcoin’den daha hızlı bir şekilde sunabileceğine inandığını söyledi ve ekledi:

“Şimdi bu teknoloji Bitcoin alanında çalıştığı için, bu durum bizim için işleri daha hızlı yapma imkanı verecektir.”

Bu Lightning’in Stellar’a adaptasyonunun “armut piş ağzıma düş” mantığıyla çalıştığı anlamına gelmemekte. Stellar geliştiricileri şu anda Bitcoin’de çalışmakta olan kodu direkt olarak kendi platformlarına koyamıyorlar. Bunun yerine kendi geliştirdikleri kendine özgü bir versiyonunu geliştiriyorlar. Tam da bu amaç doğrultusunda son yıllarda Bitcoin’in en önemli ağ adaptasyon projesine katkıda bulunan geliştirici Jeremy Rubin‘i ekiplerine kattılar.

McCaleb’in belirttiği bir başka yaklaşmakta olan avantaj ise Lightning’in Blockchain’ler arası ödemeleri çok daha kolay bir hale getirmesi.

Şirket yapmış olduğu yol haritası doğrultusunda önümüzdeki 1 Nisan‘da teknolojinin ilk parçalarını bir test ağına yüklemeyi planlamakta. Devamında ise gerçek ödemeleri bu sisteme dahil edilmesinin Sonbaharı bulması bekleniyor.

McCaleb ayrıca teknoloji ekibinin, Blockchain topluluğu içerisindeki geliştiriciler ve araştırmacılar tarafından gönderilecek olan geri bildirimleri beklediğini belirtiyor.

Gelecekte ne olacağı bilinmezken birçok Bitcoin şirketi Lightning hakkında duyurular yaparak bu akıma kapıldıklarını belirtmekte. McCaleb ise Stellar’ın onların ardında kalmayacağını umduğunu belirtmekte.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment