Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ripple CEO’su Bitcoin Alan Şirketleri Uyardı

Amerika Birleşik Devletleri’nde başkanlık seçimlerinin sonlanmasıyla zaferin sahibi Joe Biden ve Kamala Harris oldu. Başkanların değişimi ile Trump yönetiminin görmezden geldiği konu olan çevre ile ilgili Biden yönetiminin en hızlı ne tür adımlar atabileceği de listelendi. Konuya dikkat çeken Ripple CEO’su Brad Garlinghouse ise Bitcoin yatırımı yapan şirketlere gönderme yaptı.

NYT Politics’in analizine göre Biden yönetimi hızlıca şu adımları atabilir:

  • Paris Anlaşması’na tekrar katılmak
  • Küresel liderlerle bir araya gelmek
  • Enerji fiyatlarındaki ucuzlamayı geri çekmek
  • İklim ve pandemi ilişkisini gözden kaçırmamak
  • Emisyonların kesilmesi için yasalar çıkarmak

2016 yılından beri yürürlükte olan Paris Anlaşması, sera gazları emisyonunu zararlı seviyelerin altında tutulabilmesi için yürürlüğe giren uluslararası bir anlaşma. Ancak Trump yönetimi Amerika Birleşik Devletleri olarak bu anlaşmayı imzalamadı.

Oldukça tepki çeken bu tavır, yenilen başkanın özellikle çevreciler tarafından en çok eleştirilen yönleri arasında. Bu gönderi sonrası Ripple CEO’su Brad Garlinghouse da Twitter hesabından açıklamalarda bulundu. Bitcoin (BTC) çıkarımının elektrik israfı olduğuna inanan ve bu görüşlerini geçmişte dile getiren Garlinghouse, özellikle Square gibi Bitcoin yatırımı yapan şirketlere gönderme yaptı.

https://twitter.com/bgarlinghouse/status/1325842115880914944

Ripple CEO’su daha önce de proof-of-work algoritması ile çalışan Bitcoin ve Ethereum’u (ETH) topa tutmuş ve bu kripto para birimlerinin küresel ısınmaya katkıda bulunduğunu savunmuştu. Garlinghouse, kendi şirketi tarafından üretilip kontrol edilen XRP’nin ise daha çevre dostu olduğunu belirtiyor.

Gerçekten öyle mi?

Ripple’da kullanılan konsensüs sistemi, Bitcoin’in proof-of-work madenciliğine oranla biraz daha farklı. Bilindiği üzere Bitcoin’de madencilik için hatırı sayılır miktarda enerji harcanması gerekiyor. XRP ise Ripple tarafından daha önceden üretiliyor.

Bu durum, her ne kadar merkezsizlik ana fikrine ters olsa da küçük bir akıl hesabıyla Bitcoin üretiminin daha önceden üretilmiş olan XRP’ye kıyasla daha çok enerji sömürdüğü gerçeğine ulaşmak zor değil. Ripple’ın geçmişte yaptığı iş birlikleri ile de XRP’yi daha çevre dostu bir hale getirmek istediği biliniyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!