Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bugünkü Ripple ve SEC Telekonferansı Öncesi Bilmeniz Gerekenler

ABD Menkul Kıymet ve Borsa Komisyonu ile Ripple avukatları, 21 Mayıs Cuma günü Türkiye saatiyle 21:00’de Hakim Sarah Netburn’ün huzurunda bir telekonferansta bir araya gelecekler. Bugünkü konferansın teması, Ripple’ın yıllar boyunca XRP’nin durumuna ilişkin aldığı yasal tavsiyeler ile ilgili olacak.

Bugünkü görüşme, 11 Mayıs’ta Hakim Sarah Netburn tarafından duyuruldu. İnsanlar, geçmişte olduğu gibi bu seferki telekonferansa da katılabilecek fakat herhangi bir kayıt alamayacaklar.

sec-ripple-xrp-21-mayis-dava

Konferans öncesi bilinmesi gerekenler

Ripple ve SEC, 30 Nisan’da SEC’nin yurt dışındaki regülatörler ile yaptığı mutabakat zaptı görüşmelerini tartışmak için bir araya gelmişti. Hakim Netburn, bu tartışmanın ardından 19 Mayıs’ta SEC’nin lehine karar aldı.

Bugünkü telekonferansın ana başlığı, Ripple’ın geçtiğimiz yıllar boyunca XRP’nin yapısına ve işlemlerine ilişkin aldığı yasal tavsiyeler olacak.

  • SEC, 7 Mayıs’ta mahkemeye bir başvuru yapıp; Ripple’ın şu ana kadar XRP’nin menkul kıymet olup olmadığına ilişkin aldığı yasal tavsiyelerin belgeleriyle birlikte mahkemeye sunulmasını talep etti.

  • Ripple’ın davadaki en büyük argümanlarından biri, SEC’nin 2020’den önce XRP’nin menkul kıymet olduğuna dair kesin bir açıklamada bulunmamış ve Ripple’ın bu konuda bilgilendirilmemiş olması yönünde.

  • SEC, Ripple’ın XRP’nin menkul kıymet sayılabileceğine dair geçmişte bir yasal tavsiye aldığını gösterip bu argümanı zayıflatmaya çalışıyor.

  • Ripple avukatları, 14 Mayıs’ta bu talebe bir yanıt verip, “Ripple’ın, kendi faaliyetlerinin hukuka uygun veya aykırı olduğuna inanmış olmasının bir önemi yok.” diyerek, SEC’nin talebinin reddedilmesi için savunmada bulundular.

  • SEC, 19 Mayıs’ta Ripple’a cevap niteliğinde bir belge sunup, “Adil olunması açısından; Ripple’ın, yaptığı faaliyetlerin illegal olduğunu kavramadığı yönündeki iddiasının, SEC tarafından denetlenmesine izin verilmelidir.” açıklamasında bulundu.

SEC, mahkemeye sunduğu ilk belgede Ripple’ın, şu ana dek aldığı yasal tavsiyelerin bir kısmını “en az 14 farklı olayda, üçüncü partilerle” paylaştığı belirtiliyor. Bu iddia, Ripple’ın söz konusu belgeler özelinde avukat müvekkil gizliliğinden faydalanmasına mani olabilir.

Bu belgeyi YouTube kanalında yorumlayan Avukat Jeremy Hogan, Hakim Netburn’ün kısmen SEC lehinde karar alabileceğini ve Ripple’ın “bu (yasal tavsiye) belgelerinin bir kısmını mahkemeye sunmak zorunda kalabileceğini” söyledi.

Özel bir kuruluşun, Ripple’ı XRP’nin menkul kıymet olarak sayılabileceğine dair uyardığı ortaya çıksa dahi, şirketin XRP’nin yasal durumuna ilişkin SEC tarafından yeteri kadar aydınlatma yapılmadığı iddiası, tam anlamıyla çürümeyecek.

ripple-sec-third-parties
Ripple’ın aldığı yasal tavsiyelerin, üçüncü partilerle paylaşıldığı aktarıldı
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!