Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ripple ve Coinbase Eleştirmişti: SEC Memurundan Kripto Para Önerisi

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) üyesi Mark T. Uyeda, ajansın dijital varlık menkul kıymetleri için özel bir S-1 kayıt formu oluşturması gerektiğini söyledi. Bu açıklamayı, Güney Kore’nin Seul kentinde düzenlenen Korea Blockchain Week 2024 etkinliğinde yaptığı bir konuşmada dile getirdi.

S-1 formu, ABD’de ihraççıların yeni bir menkul kıymet ürünü sunmadan önce SEC’e sunmaları gereken bir kayıt beyanıdır. Bu form, gelir tablosu ve nakit akış tablosu gibi çeşitli açıklamaları içerir. Uyeda, SEC’in mevcut kayıt formunun bazı finansal ürünler için yetersiz olabileceğini ifade etti ve bu durumu göstermek için kayıtlı endeks bağlantılı yıllık gelir sigortalarını örnek olarak kullandı. SEC’in, ürün sponsorlarıyla çalışarak bu tür finansal ürünler için özel kayıt gereklilikleri geliştirdiğini belirtti.

Kripto paralar için özel bir adım atılabilir

Uyeda, “Peki, neden aynı şeyi kripto ve dijital varlık menkul kıymetleri için yapmayalım? Bunu yapma esnekliğine sahibiz ve bu, bu tür dijital varlıkların menkul kıymet olarak değerlendirilmesinde sponsorları daha fazla desteklemememize duyduğum hayal kırıklığını ifade ediyordu” dedi.

Uyeda, SEC’in dijital varlık menkul kıymet sponsorlarına, alakasız veya yerine getiremeyecekleri açıklamalar yapmalarını isteyerek onları zor durumda bırakmaması gerektiğini söyledi. Bununla birlikte, bu tür başvuruların, ihraççının analizinden ve ürünlerini federal düzenlemelere göre bir menkul kıymet olarak değerlendirme kararından sonra geldiğini belirtti. Tokenize edilmiş tahviller veya kripto para birimi borsa yatırım fonları gibi dijital varlık bazlı menkul kıymetler SEC’in denetimine girerken, kripto paraların menkul kıymet olarak sınıflandırılıp sınıflandırılmadığı hala belirsizliğini koruyor.

Ripple’ın Baş Hukuk Sorumlusu Stuart Alderoty, “Kripto varlık menkul kıymeti” teriminin hiçbir yasada bulunmadığını ve yasal bir temeli olmadığını belirterek, SEC’in bu terimi kullanarak yargıçları yanıltmaktan vazgeçmesi gerektiğini söyledi. Ripple, SEC ile bazı dijital varlıkların menkul kıymet olarak sınıflandırılması konusunda yasal anlaşmazlıklar yaşıyor. Coinbase gibi birçok şirketle birlikte Ripple, SEC’in yeterli düzenleyici netlik sağlamadığını savundu.

Uyeda, SEC’in Coinbase’in kural koyma talebini reddetme kararına karşı çıkışı sorulduğunda, SEC’in dijital varlıklarda neyin menkul kıymet olduğunu ve neyin olmadığını netleştirmesi gerektiğini ifade etti. Uyeda, “Bir noktada, ister Gensler olsun ister halefleri, dijital varlıklar üzerindeki düzenleyici belirsizliğin artık yeterince uzun sürdüğünü ve belki de bu konuda bazı yasalar veya kurallar koymamız gerektiğini düşüneceğimizi umuyorum” dedi.

Ancak, SEC Başkanı Gary Gensler’in görev süresince düzenleyici gündeme eklediği 50’den fazla madde arasında dijital varlıklar bulunmuyor. Uyeda, Gensler’in yeni maddeleri düzenleyici gündeme ekleme konusunda son söz sahibi olduğunu belirtti.

Uyeda ayrıca, SEC’in gelecekteki dijital varlıklarla ilgili kurallar koyarken AB, Güney Kore ve Japonya gibi dünya çapındaki yargı yetkilerini dikkate alması gerektiğini söyledi. Uyeda, SEC’in beş komisyon üyesinden biri olup, Haziran 2028’e kadar sabit bir görev süresine sahip ve bu görüşlerin kişisel olduğunu ve tüm ajansı yansıtmadığını belirtti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!