Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ripple ve Karadağ’dan Ulusal Dijital Para Birimi Anlaşması

Karadağ Merkez Bankası (CBCG) ve Ripple (XRP), pilot dijital merkez bankası parası (CBDC) programı için resmen anlaşma imzaladı.

Ripple tarafından 11 Nisan Salı günü yapılan açıklamada, Karadağ Merkez Bankası ile ülkenin ilk ulusal stablecoin’i ya da CBDC’si için bir pilot program başlatmak ve strateji oluşturmak amacıyla resmi bir anlaşma imzalandığı beyan edildi.

Pilot uygulama kapsamında CBDC teknolojisi ve stablecoinlerin pratik uygulama alanları keşfedilirken daha ulusal bir stablecoin projesi için geliştirmeler sağlanacak.

Açıklamaya göre pilot proje nisan ayında hayata geçecek ve tüm süreç hükümet ve akademik toplulukla birlikte yürütülecek. Proje hakkında daha fazla detayın 2023 yılı içerisinde şekillenmesi ve açıklanması bekleniyor. Karadağ Merkez Bankası Başkanı Radoje Zugic konuyla ilgili verdiği demeçte pilot uygulamanın amaçlarına dair şu ifadelerde bulundu:

Bu pilot uygulama CBDC’lerin veya ulusal stablecoinlerin kullanılabilirliği, güvenliği, verimliliği, düzenlemelere uygunluğu ve en önemlisi son kullanıcıların haklarının ve gizliliğinin korunması ile ilgili oluşturabileceği avantajları ve riskleri analiz edecek.

Öte yandan Karadağ, Avrupa Birliği’nin bir parçası olmamasına rağmen euro kullanıyor ve ülkeye ait bir ulusal para birimi bulunmuyor. Bu sebeple Karadağ’ın gelecekteki dijital para biriminin tam niteliği belirsizliğini koruyor.

Daha önce birçok kez kripto para yanlısı gelişmelerle gündeme gelen Karadağ, geçtiğimiz aylarda Ethereum (ETH) kurucusu Vitalik Buterin‘in de katıldığı bir panel düzenlemişti. O dönemde Buterin’e Karadağ vatandaşlığı verilmişti.

Karadağ Merkez Bankası ve Ripple geçtiğimiz günlerde, CBDC üzerine araştırmalar yapmak için iş birliği kurmuştu. Söz konusu resmi anlaşma ise bu çalışmaların bir sonucu olacak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!