Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ripple Yetkilisi: Blockchain ile Sınır Ötesi Ödeme Yapmak Çok Kolay

Ripple‘ın yetkili isimlerinden olan Asheesh Birla, hala devam etmekte olan Brainstrom Tech 2018 konferansında bazı açıklamalarda bulundu. Ripple’ın XRP tokenı hakkında konuşan, bankacılık sektöründeki şirketlerin Blockchain teknolojisinden neden çekindiklerini anlatan Birla, Ripple’ın CEO’su olan Brad Garlinghouse’un yaptığı yorumlar hakkında da konuştu.

Şu anda kripto para ve Blockchain sektörlerinin dünyadaki durumlarına bakarsak Asya ve Batı piyasaları arasında ciddi farklar olduğunu görebiliriz. Birla’ya göre bu iki piyasa arasındaki farklar aslında bölgesel farklılıklardan ve bu bölgelerde yaşayan insanların kafa yapılarından kaynaklanıyor.

Birla’ya göre belli başlı bölgelerdeki şirketler dijital paralarda ciddi bir potansiyel görüyorlar ve bu piyasaya girerek kendilerini büyütmek istiyorlar. Birla’ya göre HSBC ve Citibank gibi bankalar şu anda Blockchain teknolojisiyle yalnızca bu teknolojiyi test etmek için ilgileniyorlar, gelecekte kullanmak için değil.

Birla ayrıca bazı büyük şirketlerin henüz sektöre girmediğini ancak sektörü takip ettiklerini belirtti. Kendisine göre büyük şirketler Blockchain teknolojisini kullanmak için öncelikle sektörün gelişmesini bekliyorlar. Blockchain sektörüne giriş yapan bankaların aslında sürü psikolojisinde olduklarını düşünen Birla, bankaların teker teker sektöre giriş yapacağına inanıyor.

Ripple’ın ürün departmanından sorumlu olan Birla, kripto para sektöründe belli başlı gelişmeler yaşanması ve bazı eksikliklerin giderilmesi gerektiğini de belirtiyor. Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayınlanan bir raporda şöyle bir açıklama yer alıyordu:

“Kripto para piyasası için yaşanabilecek en kötü senaryo merkez bankalarının kripto para sahibi olmayı ya da ticareti yapmayı yasaklaması olur. Kripto paraları kontrol eden tek bir organizasyon ya da kişi olmadığı için bu yasağın yaptırımı zor olur. Ama yine de geçmişte bunun örnekleri var. ABD başkanı Franklin Roosevelt 1933 yılında altın külçesi barındırmayı yasaklamış, tüm Amerikan vatandaşlarının ellerindeki altının yerini Federal Rezerv’e bildirmesini zorunluluk haline getirmişti.”

Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayınlanan yazıda insanların merkezi olmayan bir ağa güvenmelerinin zor olduğu da belirtiliyordu. İnsanlar zar zor kazandıkları paraları kripto paraya dönüştürürler ve daha sonra bu paraları bir şekilde kaybederlerse ortada hesap sorabilecek, yardımcı olabilecek hiç kimse olmaz. Dünya Ekonomi Forumu’na göre kripto paraların bu özelliği yüzünden insanlar hala bazı çekincelere sahip.

Ancak Birla’ya göre kripto para kullanan ve finans sektörüne dair pek bilgisi olmayan insanlar çok daha rahat edecekler. Sınır ötesi işlem yapmak çok daha basit ve verimli olacak ve işlemi gönderen/alan kişi işlemin boyutu hakkında endişelenmeyecek. Birla:

“Diyelim ki ABD’deki birisi Meksika’daki birine 100$ göndermek istiyor. Parayı yollayan kişi, Meksika’daki kişinin eline ne kadar para geçecek diye endişelenmez çünkü Blockchain sayesinde Meksika’daki kişinin eline 100$ değerinde pezo geçecek. Yani her iki tarafın da işine geliyor olacak.”

 

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment