Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hedge Fonunun Piyasa Stratejisi: Ethereum Açığa Satış, Bitcoin ‘Hodl’

Blockchain ve kripto para birimlerine odaklı bir hedge fonu olan Tetras Capital, yakın zamanda yaptığı bir açıklamada Ethereum için kısa pozisyon yapmayı tercih ettiklerini ifade etti. Firma bir yandan Bitcoin‘i desteklerken bunu yapma sebeplerini yatırım olarak belirtti.

İlginç olan şudur ki, bu duyuru Bitcoin’in 7500 dolara kadar yükselip beraberinde bütün piyasayı şaha kaldırmasından kısa bir süre sonra yapıldı.

Dün neredeyse bütün kripto para birimlerinde yaşanan artışa rağmen, Ethereum’un performansı biraz cansız gibi durmakta. Top 10 içerisindeki çoğu kripto para birimi %9 ve üzerinde ivme yakalarken, Ethereum son 24 saat içerisinde %5 ve %6 arasında gidip gelmekte.

Ethereum price history [1 day] | Source: CoinMarketCap

Tetras tarafından yapılan açıklamada Ethereum’un para birimi olan Ether’in fiyatının önemli ölçüde ”fazla değerlenmiş” olduğu belirtilmekte. Firma bu para biriminin, Ethereum’un ”mevcut ve yakın dönemdeki teknolojik durumundan” ayrışmış ve bağımsız olduğunu vurguluyor. Hedge fonunun açıklamalarının devamı şu şekilde:

”Geçtiğimiz yıl içerisinde kripto – varlık piyasaları, kripto para birimlerinin değerinin, ”blockchain alt yapı katmanına” bağlı olarak büyüdüğü tezine sahipti… Ethereum ve Ether, bu çılgınlığın tam merkezinde yer alıyor. ”

Tetras geçtiğimiz yıl içerisinde Ether fiyatındaki artışın sebebini spekülasyona bağlıyor. Firmaya göre yapılan bu spekülasyonlar yavaş yavaş bittiği için, bu durum fiyatta bir düşüş yaratıyor. Tetras’a göre Ether fiyatının yükselişi ”irrasyonel coşku ve taşkınlığın” bir ürünüydü ve fiyata olgunlaştıkça ”kaçınılmaz” ceza kendini göstermeye başladı.

Yapılan açıklamada piyasanın ve teknolojinin şu an için değerlemeleri doğrulamak için çok ham olduğu ve  bu sebepten ötürü şu an kripto para birimlerine biçilen değerin çoğunlukla ”spekülatif olaylardan” ibaret olduğu vurgulanmakta.

Spekülatör yatırımcılar piyasanın en başından beri kripto para dünyasının büyük bir parçası olurken, bir çok kişi volatilitenin çoğunun bunlardan kaynaklandığını düşünmekte. Belirgin ve elle tutulur kullanım alanları baya bir süredir spekülasyona karşı en güçlü silah olarak kullanılmaktaydı. Ethereum ağı her birinin değeri 100 milyon dolardan fazla 35 tane ERC20 token’ine ev sahipliği yapıp, buna ek olarak 1500 merkeziyetsiz uygulamaya da sahip. Ethereum sahip olduğu günlük 750.000 işlem gibi önemli bir desteğe sahip olsa da, Tetras bu talebin bile Ether’in sahip olduğu fiyatı meşrulaştırmak için ”yeterli olmaktan çok uzak” olduğunu düşünüyor.

Tetras, bir kripto para biriminin trilyon dolarlık piyasa hacmine erişebilmesi için, bunun bir tasarruf aracın ile  bir takım benzerliklere sahip olması gerektiğini ifade etti.

”Biz ETH’nin dominant bir Tasarruf Aracının en önemli karakteristiklerine sahip olmadığına inanıyoruz ve – USD ve Altın gibi küresel olarak dominant varlıkları bir kenara bırakın – ETH’nin mevcut kripto varlığı lideri BTC’yi tahtından edebileceği konusunda bile çok düşük ihtimale sahip olduğunu düşünüyoruz.

Dahası firma, Ethereum’un bir tasarruf aracı olabilme olasılığının özellikle kendi kullanım alanlarından birisinin potansiyelini fark etmekten geçtiğini ifade etti. Temel olarak belirtilen iki kullanım aracı mevcut. Bunlardan birisi merkeziyetsiz uygulama platformu, diğeri ise ilk dijital para arzı tipinde fon toplamak için oluşturulan diğer platformu.

Merkeziyetsiz uygulama kısmında Tetras,  bu platformun teknik konular ve merkeziyetsizlik konusunda ”ciddi sıkıntıları” olduğunu düşünüyor ve bunların belirli bir zaman dilimi boyunca devam edeceği kanısında. Bu sorunlar belirli bir süre sonra Ethereum’un ”daha ucuz, daha etkili ve daha az riskli” platformların üstündeki yerini sarsmaya başlayacak.

Dahası, Ether için olan gerçek talep, sermaye toplama projelerinin yaygın metalaşmasıyla gölgelenmeye başladı. Tetras, ”bu ICO projeleri de ileride başlarına gelecek düzenlemeden sonra talep kaybı yaşayacak ve sonuç olarak Ethereum ağına ve Ether’e olan talep iyiden iyiye düşecek” ifadelerini kullandı.

Hedge fonu, kendilerinin Ethereum’a kısa pozisyon yapmalarının asıl sebebinin, Bitcoin’e Pozisyon Fazlası yapabilmek olduğunu ifade etti.

”Bu yılın başlangıcından beri bütün güncellemelerimizde belirttiğimiz üzre, gelecekteki sürdürülebilir kripto boğa piyasasının BTC önderliğinde mümkün olacağını düşünüyoruz.”

”Önümüzdeki ayların Ethereum’ geleceğini belirleme konusunda çok etkili olacağına inanıyoruz. Ağ yoğunluğu (Merkeziyetsiz uygulama kullanımından), rekabet (alternatif merkeziyetsiz uygulama platformlarından) ve düzenleme (ICO’lara karşı olan) spekülatif haberleri ve ETH’nin fiyatını iyi bir teste sokacaktır.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment