Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Robinhood Borsası, Erken Kayıtlarda 1 Milyon Kişiye Ulaştı

Kripto para ticareti yaparken yakındığımız şeylerden biri, hatta belki de en önemlisi, yüksek borsa komisyonları. Bir yerden bir yere para aktarırken ya da borsa için farklı kripto paraların ticaretini yaparken de borsa komisyonları çoğumuzun canını sıkıyor. Ancak son dönemde bu işi değişterecek bir girişim var bu girişim büyük bir ilgi görüyor. Kripto para ticaretinde sıfır komisyon amacıyla yola çıkan Robinhood isimli kripto para borsasının erken kayıtlarına katılan kişi sayısı, 1 milyonu geçti.

Robinhood adlı borsanın, isminin de hakkını vererek yaptığı bu hamlenin, kripto para borsaları arasında işi ve dengeyi değiştirip değiştirmeyeceği ise merak konusu. Özellikle Coinbase gibi borsaların olaya nasıl yaklaşacağı ve bundan etkilenip etkilenmeyeceği henüz bilinmiyor. 

Coinbase’in başını çektiği kripto para borsalarının büyük çoğunluğu temelde merkezi olmayan yapılarda değil. Bu sayede borsadaki olayların kontrolü tek bir elden sağlanıyor. Ancak Robinhood gibi yine merkezi bir sistemle gelen ancak bu kez gücün yönünü üst yönetimden çok kullanıcılara veren bir borsa fikri ise yeterince devrimci görünüyor.

Sıfır Komisyon Ücreti

Coinbase’i örnek verdik ve oradan devam edelim. Bu kripto para borsasının kullanıcıları, an itibariyle her bir işlem için işlemin &0.1’i ila %4’ü arasında değişen ciddi komisyon tutarları ödüyorlar. Özellikle bu piyasaya esas olarak merakınızdan dolayı az bir para ile girdiyseniz böyle komisyon ücretleri varken ticaret yapmak gerçekten bir zulme dönebiliyor çünkü kazandığınız ufak miktarları da komisyon ücretlerine ödüyorsunuz. Hatta öyle ki, internette bu şekilde, aslında kara geçen ancak komisyon ücretleri nedeniyle esas bilançosunda zarar yazdığını iddia eden birçok kişi de mevcut.

Bu yukarıda bahsettiğimiz yüksek komisyon ücretleri, Bitcoin’in çıkış amacı ile de taban tabana zıt. Bitcoin kullanıma ilk çıktığında, amacı zaten hali hazırda yüksek olan komisyon ve banka payı bedellerini yıkmaktı. Yani Bitcoin, kullanımı pahalı olan bir şey değildi. Ancak elbette piyasa anormal bir şekilde büyüdü, birçok kişi bu olaydan haberdar oldu ve transfer ağları arasında ciddi yoğunluk başladı. Yine de, bu giderek artan komisyon ücretlerine bir çözüm bulunması gerekiyordu.

İşte Robinhood, ismine münhasır bir şekilde tam bu probleme çözüm olarak ortaya çıktı. İşlemlerden komisyon ücreti almayacağını açıklayan borsa, bu şekilde para kazanamayacak. Ancak borsanın odaklandığı şey ise başka. Esas olarak kendi kripto para müşteri portföylerini genişletmek isteyen Robinhood, aynı zamanda bu devrim yaratan hareketiyle diğer borsaların müşterilerini de adeta çalmayı planlıyor.

Şimdilik bu hedefleri doğrultusunda ilerlediklerini söyleyebiliriz. Borsanın işleme gireceğinin açıklanmasının sosyal medyada bir anda yayılması ile birçok kripto para ticareti yapan insan gelişmeden haberdar oldu ve insanlar bu komisyon ücretlerinden o kadar bıkmış olmalı ki, hemen erken kayda koştular. Şu an için erken kayıt listesinde beklediği iddia kişi sayısı, çeşitli verilere göre 1 milyon kişinin üzerinde. 

Zenginden Al Fakire Ver

Blockhain ve kripto paraların çıkış amacının merkezi olmayan şeyler üretmek olduğunu hepimiz biliyoruz ancak iş kripto para borsalarına geldiğinde durum değişiyor. Özellikle piyasanın ana aktörleri olan kripto para borsalarının çoğunluğu tam tersi merkezi bir sistem ile yönetiliyor. İnsanlar kripto para birikimlerini burada arttırmaya çalışarak, al sat yaparak para kazanmaya çalışıyorlar ve bu esnada yaptıkları işlerden ve gönderimlerden borsa kendine komisyon kesiyor. Yani, sistem aslında kanlı canlı bir banka gibi işliyor.

Eh, eğer işin içinde merkeziyetçilik varsa, bazı şeyler de kaçınılmaz oluyor. Örneğin, kripto para borsası kendisine göre bir komisyon ücreti belirleyip; bunları arttırıp azaltabilir. Bu da tam bir bankavari hareket. Yine bu hareketler ile piyasa üzerindeki kontrolü elinde tutan yer en nihayetinde tek bir merkez oluyor. Ancak Robinhood, yine merkezi bir şekilde gelse de buna karşın amaçladığı şey ise farklı. Gücü, yönetim kademesinden, kullanıcı tabanına indirgemek…

İşleyişi Zaman Gösterecek

Robinhood borsasının başarılı olup olmayacağını gösterecek tek şey zaman. Borsanın işleme girmesinin ardından kullanıcı deneyimleri, başarılı olup olmadığı, sistemin nasıl işlediği ve diğer geri bildirim mekanizmaları ancak ortaya çıkacak. Özellikle sıfır komisyon ücreti yaklaşmının borsaya etkileri büyük merakla bekleniyor. Blockhain sisteminin kripto para borsası bazındaki en önemli sorunlarından biri olan komisyon ücretlerini çözmek için geliştirdikleri bu yaklaşımla en azından şimdilik koca bir takdiri hak eden firmanın, işin diğer sorunları kısmında ne yapacağı ya da bir şey yapıp yapmayacağı henüz bilinmiyor.

Şu andaki yakaladıkları büyük talep ile borsanın gelecekteki başarısı ya da başarısızlığı, önümüzdeki dönemde hayata atılmayı planlayan birçok kripto para alakalı işler için, önemli bir referans noktası olacak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment