Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Romantik Bir Kripto Para Dolandırıcılık Hikayesi

Moazzam Khan, kripto para dolandırıcılık hikayesine romantizmi ekleyenlerden bir tanesi. Onun hikayesi, masum bir flört uygulamasıyla başladı. Eğer siber güvenlik uzmanı olmasaydı, muhtemelen tüm parasını kaybedecekti.

Siber güvenlik araştırmacısı Moazzam Khan’ın paylaştığı kripto para dolandırıcılık hikayesi romantik olduğu kadar düşündürücü de. IBM platformları da dahil olmak üzere birçok firmada güvenlik ve makine öğrenimi üzerine çalışmalar yapan Khan, IBM Watson for Cyber Security‘de araştırmalar yapıyor. Khan’ın romantik dolandırıcıdan nasıl kurtulduğuna ise gelin bir bakalım.

kripto-para-dolandırıcılık

Her şey oldukça romantik başlamıştı

“Her şey çevrim içi bir arkadaşlık uygulamasıyla başladı. Hoşuma giden bir profille kısa zamanda eşleştim. Fotoğrafları gerçek bir insan hissi uyandırıyordu, fakat gerçeği çok geç öğrendim…”

Khan, kullandığı bir flört uygulamasında bir kadınla tanıştı. Kadının fotoğrafları ve profil bilgileri gerçeğe uygun görünüyordu. Kadın, sahte olmadığını kanıtlamak için Khan’ın telefonunu bile aradı. Böylece ikna olan Khan, kadınla görüşmeye başladı.

İlk zamanlarda her şey harika gidiyordu. Fakat Khan’ın dikkatini çeken bazı şüpheli davranışlar vardı. Kadın sürekli telefon görüşmesi yapmak istiyordu ve yalnızca günün erken saatlerinde mesajlaşıyordu. Aynı zamanda kadın, SMS kullanmayı kesinlikle reddediyor ve yalnızca WhatsApp üzerinden görüşme yapıyordu. Zamanla Khan’ın içine bir kurt düştü ve kozmetik işi yaptığını iddia eden flörtünü takip etmek için sahte emlak web sitesi açarak kadının bağlı olduğu şirkete teklif götürdü. Şirket bu oyuna gelmemiş olsa da Khan çok önemli bir şey öğrenmişti: Şirketin IP’si Nijerya’ya bağlıydı. Flört ettiği kişi ise Amerika’da olduğunu söylemişti.

Bulunduğu yerle ilgili kadının yalan söylediğini anlayan Khan, karşısında romantik bir partnerin değil bir dolandırıcının olduğunu anlamıştı. Ardından bu işi çözmek istedi ve konuştuğu kişinin kozmetik işinin yanı sıra Bitcoin yatırımıyla da uğraştığını öğrendi.

Bitcoin gündeme gelince…

Kadın 5000 dolarlık yatırımla 9000 dolar kazandığını büyük bir heyecanla Khan’a anlatmıştı. Hatta bu kazancını doğrulamak için çeşitli videolar ve paylaşımlar da göndermişti. İlgilenir gibi yapan Khan, ona bu işe nasıl girebileceğini öğrenmek istediğini söyledi ve bir web sitesi üzerinden bu işlemi yapması gerektiğini öğrendi. Khan, kadının paylaştığı web sitesinde bir sürü problem olduğunu fark ettikten sonra -çünkü uzmanlık alanına giriyordu- sitenin spam olarak işaretlendiğini de gördü. Sitede kullanılan fotoğrafların da hepsi sahteydi. Fakat Khan, bu işin sonunun nereye varacağını merak ediyordu.

kripto-para-dolandırıcılıkBitcoin aldı ve gerçeği gördü

Sitede bir hesap açan Moazzam, minimum yatırım ücreti olan 300 doları ödeyip işlem yapmaya koyuldu. Sitede Bitcoin dışında birçok kripto para ile işlem yapma olanağı da vardı. Bitcoin alan Khan, sitede bulunan hükümleri okuduğunda bu sitenin FBI’ın uzun zamandır araştırdığı bir dolandırıcı çetesi ile bağlantısı olduğunu keşfetti. Tüm bu olanlardan sonra ise flört uygulamalarında sıklıkla rastlanan kripto para dolandırıcıları konusunda herkese uyarıda bulunarak şunları söyledi:

Kalbinizi ve zorluklarla kazandığınız paranızı lütfen dolandırıcılardan koruyun.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!