Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Romanya Kripto Paralar İçin Yeni Yasalar Oluşturuyor

Kripto para sektörünü düzenlemek isteyen ülkeler kervanına Romanya da katıldı. Ülkenin maliye bakanlığı çıkardığı acil yasa tasarısıyla birlikte yerel elektronik para üreticilerinin uymaları gereken yeni şartları belirledi.

Yasa tasarısına göre elektronik para üretmek isteyen bir kişinin/organizasyonun en az 350 bin euro değerinde sermayeye sahip olması ve organizasyondaki her bir üyenin Romanya Ulusal Bankası tarafından onaylanması gerekiyor. Ülkenin merkez bankası tarafından yapılacak olan değerlendirmede organizasyon dahilindeki üyelerin vergi geçmişleri ve yasal kayıtları incelenecek.

Maliye Bakanlığı hazırladığı tasarıda doğrudan ‘kripto para’ terimini kullanmaktansa ‘elektronik para’ terimini kullanmayı tercih ediyor. Ayrıca tasarıda resmi olarak elektronik para üretme yetkisi bulunan kuruluşların yalnızca kredi kurumları, elektronik para kurumları, Avrupa Merkez Bankası ve yerel veya bölgesel yetkililer olduğu vurgulanıyor.

Herkese Lisans Yok

Ülkede ‘elektronik para kurumu’ olarak değerlendirilmek isteyen organizasyonların Romanya yasaları doğrultusunda incelenmeleri gerekiyor. Romanya’da iş yapmak isteyen kripto para şirketlerinin ülkenin merkez bankasına kayıt yaptırmaları ve banka tarafından denetlenmeleri gerekiyor.

Yayınlanan tasarıya göre Romanya Ulusal Bankası yalnızca örgütsel yapıya, kurumsal bir yönetime, verimli risk yönetim politikalarına ve sağlam bir muhasebe kaydına sahip olan şirketlere elektronik para lisansı verecek. Elektronik para üreticisi olarak tanınmak isteyen şirketler bu alanda başvuru yapabiliyorlar. İlgili yetkililerin bu başvuruyu incelemeleri ve gerekli durum tespit süreçlerini tamamlamaları tahmini üç ay sürüyor.

Romanya’nın böyle bir adım atmış olması aslında ülkenin kripto para sektörü üzerinde belli başlı bir kontrol sahibi olmak istediği anlamına geliyor. Hazırlanan bu yasa tasarısına göre konuşacak olursak diyebiliriz ki Romanya’daki kripto para sektöründe faaliyet göstermek isteyen bir şirket, öyle ya da böyle yerel yetkililerin denetimine girmek zorunda.

 

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment