Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Elektronik Para Düşüncemiz Var

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Johannesburg’da gerçekleşen BRICS Zirvesi’ne katıldı ve gazetecilerin bazı sorularına yanıtlar verdi. Toplantıda yapılan bazı konuşmalardan da bahseden Erdoğan, elektronik para hakkında açıklamalarda bulundu.

BRICS’e ‘T’ eklenirse bize fırsat yaratabilir

Kaynak: Hürriyet

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın üye olduğu BRICS adlı organizasyonun zirvesine katılan Erdoğan, Türkiye’nin de BRICS’e katılması ve organizasyonun adının BRICST olarak değiştirilmesi yönünde bir çağrıda bulundu. Erdoğan, özellikle Çin’in “genişlemekten yana” olduğu söyleyerek Türkiye’nin BRICS’e katılmasıyla ilgili şunları söyledi:

“Bu 5 ülke ile G-20’de beraberiz. Temenni ederim ki bizi buraya alacak adımı atarlar. Biz de BRICS’te yerimizi alırız.”

Erdoğan, Türkiye’nin şu anda Çin ve Rusya ile çeşitli alanlarda işbirliği yapmak istediğini söyledi ve Çin ile birlikte özellikle nükleer enerji alanında ortaklaşa çalışabileceğini vurguladı. Nükleer enerji alanında Rusya ile birlikte atılmış adımdan bahseden ve bu ortaklık için “ciddi bir yatırım” yapıldığını söyleyen Erdoğan, buna benzer bir çalışmanın Çin ile birlikte de yürütülebileceğini söyledi:

“Çin üçüncü nükleer santrala olumlu yaklaşıyor. İnşallah ona da başlayacağız. İyi bir noktaya geldik. Mesafe aldıktan sonra dördüncüye de onlarla başlamamız söz konusu.”

Çin Devlet Başkanı’nın yakın zamanda Türkiye’yi ziyaret edeceğini söyleyen Erdoğan, Çinli yetkililerin Türkiye’deki altyapı ve üstyapı projelerine ilgi duyduklarını da ekledi.

“Elektronik Parayı Düşünüyoruz”

Erdoğan yaptığı konuşmalarda özellikle Rusya ile dış ticaret alanında çalışmalar yürütülebileceğini de vurguladı. Dış ticaretin milli paralarla yapılması hakkında konuşan Erdoğan şu açıklamaları yaptı:

“Bu seyahatimde en çok üzerinde durduğum konu milli ve yerli para oldu. Yani, her görüştüğüm ülke lideri ile bu konuyu konuştum. Çin ve Rusya ile zaten bu konuda mutabıktık. Merkez bankalarımız, Hazine ve Maliye bu konuya daha çok yoğunlaşıyor. İnşallah bunun adımlarını atacağız.”

Erdoğan’ın açıklamalarına göre yerli ve milli para konusunu ciddi bir şekilde düşünen tek ülke Türkiye değil. Hatta Güney Afrika ve Hindistan gibi ülkelerin de bu konuya gayet olumlu yaklaştığı belirtiliyor. Bu konuda Güney Afrika Devlet Başkanı ve Hindistan Başbakanı ile konuşmalar yaptığını söyleyen Erdoğan, şu açıklamalarda bulundu:

“Güney Afrika Devlet Başkanı ile milli para konusunda mutabık kaldık diyebilirim. Hindistan Başbakanı da buna çok olumlu baktı. Zaten olumsuz yaklaşan yok. Hatta Rusya ile elektronik para düşüncemiz var. Aynı şeyi Hindistan da düşünüyor. Yani oralardan turistler Türkiye’ye geldiği zaman o ortak parayı kullanmak suretiyle harcama yapabilecekler.”

 

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment