Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum’da Monero Tarzı Gizlilik mi Olacak? Bunu İlk Kim Yapacak?

Ethereum’un Monero gibi olmasını ister miydiniz? Ethereum ağına gelebilecek potansiyel bir gizlilik özelliği, geliştiricisinden kullanıcısına birçok kişiyi heyecanlandırabilir.  Bu konu ile ilgili çalışmalar da yapılmıyor değil. Barcelona’da gizlilik odaklı sistemler üzerine yapılan bir etkinlikte, konuyla ilgili yapılan çalışmalar gün yüzüne çıkarıldı. Mobius adı verilen bu çözümler, Ethereum gönderimlerinde, gönderi bilgilerini gizlemenin mümkün olabileceğini ortaya koydu.

Rebekah Marcer ve Sarah Meiklejohn, konferansta yaptıkları konuşmada Mobius’un Ethereum’a Ekim ayında eklenen kriptografik özelliklerin üzerine oturduğunu belirtti. Mobius kullanılarak gerçekleştirilen pilot Ethereum gönderimlerinin, standart gönderimlere kıyasla çok az daha pahalı olduğu (0.06 dolar) ve de gönderim süresinin sadece mili saniyeler sürdüğü belirlendi.

Monero tarzı bir sistemin Ethereum akıllı kontratlarına eklenmesi gerçekten de ilginç olabilir. Sistem, şu anda Ethereum kullanıcılarına açık değil ancak Mobius’u geliştiren ikiliye göre bunu halka açık yapmak hiç de zor değil. Konuyla ilgili açıklamasına Rebekah Marcer, şunları söyledi:

”Clearmatics isimli bir kripto para girişimi bunu yaptı. Bu konu ile ilgili kodlar ellerinde var. Tek yapılması gereken şey direkt olarak bu sistemi ağa entegre etmek. Bu gayet kolay bir iş.”

Ethereum ağına böyle bir projenin eklenmesi sadece Ether’in kendisi için değil, aynı zamanda ağ üzerinde hizmet veren ERC-20 uyumlu tokenlerin ve diğer ürünlerin de fonksiyonunu arttırabilir. Marcer, şu sözlerle konuyu açtı:

”Ethereum şu anda gerçekten de çok büyük bir topluluk. Bu sistem de ERC-20 uyumlu ve bu yüzden elinizde token varsa onları bu yönde kullanabilirsiniz. Aslında temel olarak insanların şu anda yaptığı şeylere, sadece bir gizlilik kalkanı ekleme amacındayız. Başka bir şey olmayacak.”

Mercer’e göre Mobius, merkeziyetsizlik ve verimlilik arasında da önemli bir bağ kuruyor. Bu noktada merkezi opsiyonların daha verimli olduğunu ancak bu sistemlerin haliyle daha ‘güvensiz’ olduğunu belirten Mercer, merkezi olmayan opsiyonların ise daha pahalı ve yavaş olduğunu ancak buna karşın daha güvenilir olduğunu belirtiyor.

Bakalım Ethereum’da da, Monero benzeri bir gizlilik sistemi gelecekte olacak mı ve eğer olacaksa, bu sistem Ether’i nasıl etkileyecek?

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment