Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Roubini Bitcoin Fiyatının Neden Düştüğünü Açıkladı

Nobel ödüllü ekonomist Nouriel Roubini, 11 Aralık günü yaptığı paylaşımlar ile Bitcoin (BTC) fiyatının neden düşmeye başladığını açıkladı. En sert Bitcoin eleştirmenlerinden biri olan Roubini, Aralık 2020’de yaşananların Aralık 2017’yi anımsattığını söyledi. “Balina” olarak adlandırılan büyük yatırımcılar ile bireysel yatırımcılar arasında bir kıyaslama yapan Roubini, tarihin adeta tekerrür ettiğinin mesajını verdi.

Bitcoin (BTC) fiyatı 11 Aralık 15:00 itibarıyla 17,700 dolara kadar düştü. Gün bazında neredeyse %3 oranında değer kaybeden Bitcoin’in piyasa değeri 328 milyar dolara geriledi. Bitcoin ve altcoin fiyatları düşüşe geçmişken global hisse ve emtia piyasalarında da buna benzer, “kırmızı” bir tablo oluştu.

Roubini’den düşüş yorumu geldi

Nouriel Roubini kripto para fiyatlarındaki düşüş ile global piyasalardaki düşüş arasında bir bağlantı olduğunu düşünmüyor. Ünlü ekonomist, BTC fiyatındaki düşüşü kripto para balinalarına bağlamayı tercih etti. Roubini, 19 bin dolardan Bitcoin almaya çalışan bireysel yatırımcıların FOMO’ya (fear of missing out) kapıldığını söyledi.

Nobel ödüllü ekonomiste göre bireysel yatırımcı BTC almaya çalışırken “balina” olarak adlandırılan büyük yatırımcı çoktan satış yapmaya başladı. Uzun vadeli yatırımcıların artık HODL yapmadığını açıklayan Roubini piyasada yeni bir dump dalgası oluştuğunu söyledi. Roubini Aralık 2017 – Aralık 2020 tarihleri arasında şöyle bir benzerlik kurdu:

“Tıpkı 2017’nin sonunda / 2018’in başında olduğu gibi Bitcoin balinaları FOMO’ya kapılmış ezik yatırımcıların üstünde satış baskısı oluşturmaya başladı… Ve tıpkı Bitcoin fiyatı 2017 sonunda / 2018 başında olduğu gibi sert bir şekilde düşmeye başladı. Neredeyse 20 binden 17 bin dolara kadar!”

Bu yorumu neye dayandırdı?

Bitcoin Coin Days Destroyed adlı bir metrik, uzun vadeli yatırımcıların borsalarda satış yapmaya başladığını gösterdi. Glassnode tarafından geliştirilen bu metrikte aktif olarak kullanılmaya başlamış coinlerin yaşı (en son ne zaman kullanıldığı) ve miktarı baz alınıyor.

Bu metriğin eylül sonundan kasım sonuna kadar çizdiği grafik incelendiğinde uzun vadeli yatırımcıların kitleler halinde satış yapmaya başladığı görülüyor. Decrypt haberine göre Bitcoin Coin Days Destroyed metriği üç ay gibi bir süre içerisinde %162 oranında artış gösterdi. Bu artış HODL’cılardan gelen satış baskısının ne kadar artığını gösteriyor. Bitcoin fiyatı eylül ayı sonunda 10,700 dolar; kasım ayı sonunda ise neredeyse 20 bin dolardı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!