Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rus Firma Akıllı Telefon Üreticisi Xiaomi’ye, İlk Halka Arzını Token İle Yapma Teklifinde Bulundu

2 Temmuz tarihli South China Morning Post’un haberine göre, Moskova, Rusya menşeli bir firma olan Blackmoon, dünyanın en büyük dördüncü akıllı telefon üreticisi Xiaomi‘ye, yapacağı halka arzı ‘tokenleştirme’ teklifinde bulundu.

Haberde yer alan detaylara göre, tokenleştirilmiş fonlar oluşturan ve bunları yöneten bir blockchain fintech şirketi olan Blackmoon, Xiaomi’ye kendi ‘dolar için dolar’ karşılığında arz edeceği hisseleri için dijitalleştirilmiş tokenlar satmayı teklif etmiş. Bu bir bakıma Xiaomi’nin hisselerini token üzerinden kripto para birimleri ile satmak anlamına geliyor. Firmanın önerdiği ödeme yöntemleri içerisinde Ethereum, Bitcoin veya Litecoin de bulunuyor. Blackmoon, 9 Temmuz tarihinde Hong Kong borsasında başlayacak olan 4.7 milyar dolarlık halka arza katılmak için bu gelirini ekleyecek gibi duruyor.

Xiaomi geçen hafta bireysel yatırımcılara yönelik açtığı dört günlük alım periyotu boyunca hisselerinin 8.5 kat daha fazla satın alındığını görünce, hisselerin her birinin fiyatını 2.16 dolar olarak değiştirmişti. Bu da dünyanın en büyük dördüncü akıllı telefon üreticisinin değerini 54 milyar dolar yapar ki bu ilk planlanan 100 milyarlık değerin hemen hemen yarısı. Söylenenlere göre Blackmoon tarafından sunulan token fiyatı Xiaomi hisselerinin performansı ile doğrudan bağlantılı. Blackmoon baş işletme görevlisi Sergey Vasin konu hakkında şunları ifade etti:

”Xiamo token’inin fiyatı, makul ücretler il birlikte,  Xiaomi’nin hisselerinin IPO fiyatı tarafından oluşturuluyor. Sadece kripto kabul ediyoruz, bu sebeple ödemenin ABD dolarına veya Hong Kong dolarına eş değer bir kripto miktarı ile yapılması gerekiyor.”

Blackmoon’a göre hisse sahipleri tokenları aylık aralıklarla satın alabilecekler. Satın alma olayından sonra, Blackmoon portföyde yer alan Xiaomi hisselerini aynı miktarda satın alınan tokenlar ile değiştirecek. Token sahipleri bunun akabinde yatırımlarını kripto para üzerinden alacaklar ancak söylenenlere göre Blackmoon ödeme seçenekleri üzerinde ek çalışmalar yürütmekte. Blackmoon CEO’su Oleg Seydak, sosyal medya üzerinde bir anket yapıktan sonra ‘bir çok insan bu IPO sürecine tokenlar aracılığıyla katılmak istiyor” sonucuna ulaştıklarını ifade etmişti.

Xiaomi firmasından bir sözcü South China Morning Post’a yaptığı açıklamalarda Blackmoon tarafından sunulacak token satışının henüz firma tarafından kesin olarak onaylanmadığını veya uygun bulunmadığını ifade etti. Blackmoon yetkilisi Vasin de satılan token miktarını belirtmekten özellikle kaçınmıştı. Tokenlar Hong Kong veya Çin’de mevcut değil.

Blackmoon iyi bir marka veya isim üzerinden nemalanmaya çalışan ilk token projesi değil. Bu yılın başlarında Dubai menşeli bir kripto para şirketi olan Alibabcoin Foundation, Çinli e-ticaret devi Alibaba Group Holding‘e karşı bir karar kazanmıştı. ABD mahkemesindeki bir yargıç, Alibabcoin Foundation firmasını telif hakkı ihlali ve şirketin adını kullanarak ”öne çıkan, durmadan tekrarlanan ve insanları yanlış yönlendiren” davranışlar sergilemek ile suçladığı davanın ve davada istenilen kısıtlama emrinin gerekli olmadığına karar vermişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment