Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rus Muhalif Lider Navalny’e 658 Bitcoin Gönderildi

Rus muhalif lideri Alexey Navalny, destekçilerinden toplamda 30 milyon dolar değerinde bitcoin bağışı aldı. Navalny’e 2021 yılında gönderilen BTC’ler, 2020 yılında gönderilenleri ikiye katladı.

Geçen yaz Sibirya’da zehirlenen ve bu yıl Rusya’ya dönüşünün ardından hapse atılan Alexey Navalny’e gelen destek giderek artıyor. 2016 yılından beri destekçilerinden bitcoin bağışı alan Alexey Navalny, Reuters’ın haberine göre bu yıl içinde 6 bitcoin bağışı aldı. Bu da güncel değerlerle yaklaşık 300 bin dolar ediyor. 2016’dan bu yana elde edilen bağışlar, toplamda 658 BTC‘ye ulaştı.

bitcoin-navalny
Alexey Navalny’in Bitcoin cüzdanından bir görüntü. Kaynak

Yapılan bağışlar bununla sınırlı değil

Ocak ayında Rusya’ya dönüş yapan Navalny, dönüşünün ertesi günü 1 BTC bağış alırken 23 Ocak tarihinde 0,86 BTC bağış daha aldı. Alexey Navalny’in kampanyasından sorumlu olan Leonid Volkov, “Bağışlarda büyük bir artış gözlemledik. Birçoğu da sıradan insanlardan gelen bağışlar.” dedi.

Muhalif Navalny’e gelen bağışlar bitcoin ile sınırlı değil. Volkov; PayPal ve banka kartıyla yapılan bağışların da kabul edildiğini söyledi. Bu nedenle yapılan bitcoin bağışları net bir rakam yansıtmıyor olabilir. Aktarılanlara göre, kampanyayı yürüten yetkililer yapılan diğer bağışları BTC’ye dönüştürebiliyor ya da operasyonel faaliyetler için nakit şeklinde kullanabiliyor.

MoscowTimes gazetecisi Pjotr Sauer’in haberinde, gelen kripto para bağışlarının cüzdanda bir yatırım gibi tutulmadığı söyleniyor. Aksine, gelen bitcoin’lerin bir kısmı kısa bir süre içerisinde nakde çevriliyor.

Bitcoin bir savunma aracı olarak görülüyor

Navalny’in banka hesaplarının Rus yetkililer tarafından zaman zaman bloke edildiği ifade ediliyor. Bunun için geçici çözümler bulduklarını dile getiren Volkov, şunları söyledi:

“Bitcoin’i, yasal bir ödeme aracı olduğu için kullanıyoruz. Bitcoin gibi bir alternatifimizin olması, bizi Rus hükümetinden koruyor. Çünkü standart ödeme kanallarımızı kapasalar bile Bitcoin’e yönelebileceğimizi biliyorlar. Bitcoin bizim sigortamız gibi.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!