Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rusya Dolardan Kaçmak İçin Çin’e Yanaşmaya Devam Ediyor

Rusya’nın önde gelen birkaç bankası kısa süre önce Çin Uluslararası Ödeme Sistemi’ne (CIPS) dahil oldu. Özellikle Batı ülkelerinde kullanılan SWIFT’e alternatif olarak gösterilen bu platform, ABD için yeni bir tehdit unsuru haline gelebilir.

Rusya’daki yetkililer geçtiğimiz son birkaç aydır ABD’nin dolar üzerinden manipülasyona başvurduğunu, dolar sayesinde sahip olduğu gücü kötüye kullandığını söylüyor ve ABD’yi bu bağlamda kınıyorlar. Ülkedeki yetkililerin bu açıklamaları özellikle son zamanlarda yeni adımların atılmasına yol açtı.

ABD, rezerv para olarak gösterilen doları kullanarak diğer ülkeler hakkında katı kararlar alabiliyor. Bunun örneklerini Venezuela, İran ve Rusya gibi ülkelere karşı uygulanan yaptırımlarda görebiliyoruz.

Bu yaptırım tehdidinden bir an önce kurtulmak isteyen Rusya yeni bir çözüm yolu bulmaya çalışıyor. Ülkedeki yetkililer bundan bir süre önce Swift’e alternatif olarak Finansal Mesaj Aktarım Sistemi (SPFS) adlı bir platform geliştirmişlerdi. Rusya ayrıca bu platformu ortaklaşa kullanmak için Türkiye, İran ve Çin gibi ülkelerle bir süre görüşme halinde kaldı.

Son zamanlarda çıkan haberler Rusya’nın Çin ile çok daha yakın ilişkiler kurmaya başladığını gösteriyor. Öyle ki RT tarafından yapılan habere göre ülkedeki bankalar, Çin Uluslararası Ödeme Sistemi’ne (CIPS) dahil olmaya başladılar.

Bu hamle Rusya için kesin çözüm olur mu bilinmiyor. Rusya son zamanlarda ABD yaptırımlarından kaçınabilmek için kendi dijital parasını geliştirmeyi düşünmeye de başladı. Ülkedeki yetkililer, ABD hegemonyasındaki finans sisteminden kaçınmak için tam olarak ne gibi bir yol izleyecekler göreceğiz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment