Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rusya ICO’ları Sınırlayan Yasaları Açıkladı

Rusya Maliye Bakanlığı ICO’lar için getirilecek sınırlama önerilerini bugün çıkacak olan yasa tasarısı öncesinde açıkladı. Yasa önergesinin içinde bir ICO projesinin toplayabileceği maksimum yatırım limiti ve “acemi” kullanıcıların yapacağı yatırımlara getirilecek sınırlama gibi maddeler mevcut.

Maliye Bakanlığı önerisi yapılan yasanın 28 Aralık günü içerisinde yayınlanmasını planlıyor. Maliye Bakanı yardımcısı Alexei Moiseev, yasa tasarısını Tass haber ajansına Çarşamba günü açıkladı. “Acemi” yatırımcıların aksine “nitelikli” yatırımcıların yatırımına bir sınır getirilmeyecek.

“ICO’ların toplayabileceği yatırımlara 1 milyon ruble (yaklaşık 17.3 milyon $) sınırı getirilecek. Bununla birlikte, vasıfsız yatırımcıların yaptıkları yatırımlar 50,000 ruble (yaklaşık 864$) seviyesini geçemeyecek.”

“Yasa tasarısını olabildiğince açık ve şeffaf yapmayı hedefliyoruz. Yasalarda Bank of Russia’ya yapılan referanslar da olabildiğince az olacak, zira ICO’lara getirilen sınırlamaların bir para birimi kontrolüne dönmesini istemiyoruz.”

Şimdilik Rusya’da ICO ve kripto para işlemlerini sınırlayan hiçbir yasa bulunmuyor. Ancak Devlet Başkanı Vladimir Putin, hükümetin kripto paraları bir yasa çerçevesinde düzenlemesi gerektiğini ve bunun gelecek yıl 1 Temmuz’a kadar yapılmasını söylemişti.

Yatırımcılar Konu Hakkında Ne Düşünüyor?

Rus haber sitesi Ria Novosti’nin yaptığı haberlere göre, Moiseev’in açıklamalarından sonra marketin içinde bulunan kişiler de yasa önerilerini hoş karşıladı. Decenter platformunun kurucusu Eugene Gordeev, şu şekilde bir açıklamada bulunmuş:

“Bence yatırımların bir dereceye kadar sınırlandırılması ve yatırımcıların niteliğinin belirlenmesi marketin düzenlenmesi için harika fikirler.”

Yayınlanan habere göre Gordeev, aynı zamanda ICO’lar için “normal bir kullanıcının 50,000 rubleye kadar yatırım sınırlamasının gerektiğinden fazla” olduğunu düşünüyor. Gordeev’in ICO tecrübelerine göre kurumsal yatırımcılar bile 1000$’dan fazla yatırım yapmıyor.

Cryptolife Yatırım Fonu’nun yöneticisi Mansour Hüseynov ise bununla çelişen bir yorum yapmış:

“ICO’lar için getirilecek olan sınırlamalar mantıklı görünüyor, ancak 50,000ruble sınırı biraz düşük. Ben 500-600 bin ruble (8600$10,400$) gibi bir öneride bulunurdum.”

Bu haftanın başında Maliye Bakanı Anton Siluanov, Russia 24 TV’ye verdiği bir röportajda sadece “profesyonellerin kripto paralarla çalışması gerektiğini” ancak Bitcoin’i hızlı bir şekilde zengin olma fırsatı olarak düşünen vatandaşların bundan uzak durmasını belirtmişti.

Hükümet’in Duma Finansal Market Kurulu başkanı Anatoly Aksakov, kripto paralar ve ICO’ları sınırlayan yasa tasarısının Mart ayının sonundan önce yürürlüğe gireceğini söyledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment