Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rusya, Kripto Paralar ile İlgili Kanun Yükümlülüklerini Belirliyor

Rusya’da kripto para madencileri ve kripto para yatırımcılarının hali hazırdaki kanunlara tabii olacağı belirtildi.

Rusya Finansal piyasalar başkanı Anatoly Aksakov, yerel basına yaptığı açıklamada sonbahar döneminde kanun koyucu kurumların dijital finansal ürünler ya da bir başka adıyla kripto paraları içeren bir yasa tasarısını meclisten geçireceğini ifade etti.

Aksakov’a göre bu geçecek yasa, kripto para sahipleri ile ilgili ayrı bir vergi düzenlemesi içermiyor. Yani Aksakov’un bu ifadelerine göre Rus kripto para yatırımcıları ve madencileri, vergilendirme hali hazırdaki kanunlara tabii olacaklar.

Aksakov, kripto para yatırımı yapan bireylerin genel manada kişisel gelir vergisi üzerinden vergi ödeyeceklerini belirtirken, yasal yükümlü şirketlerin de, iş modellerine ve kazançlarına göre vergi vereceklerini açıkladı. Şu aşamada madencilik ve yatırımın aynı vergi kurallarına tabii olduğunu belirten Aksakov, bununla birlikte eğer gelecekte gerek görülürse, hükümetin bu politikasını gözden geçirebileceğini de sözlerine ekledi. Aksakov, şöyle konuştu:

”Eğer vergi oranını hükümet, çeşitli işlere göre değiştirmek istiyorsa, bu yönde çalışmalar yaparlar. Bizim bu noktada bir katkımız şu anda yok.”

Rus meclisi, Mayıs ayında kripto paralar ile ilgili bir çalıştay başlatmıştı. Dijital ekonomide kripto paralarının rolünün sınırlarını çizmeye çalışan heyet, kripto paraların getirdiği dolandırıcılık, kara para aklama ya da terör finansmanı gibi işlerin nasıl minimize edileceğini ve bu teknolojiden nasıl büyük fayda görüleceğini hesaplamak için çalışmalar yürütmüştü.

Bu ay başında ise Rusya’nın en büyük bankası olan Sberbank’ın CEO’su Herman Gref, bankanın yakın gelecekte de para politikalarındaki anahtar rolünden vazgeçmeyeceğini belirtmişti. Gref, bankaların şu aşamada elinde bulundurduğu rolü, merkezi olmayan kurumlara bırakmasının alt yapısının henüz hazır olmadığını da ifade etmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment