Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rusya Merkez Bankası Başkanı’na Göre Bitcoin’i Yerel Çapta Kısıtlamak Zor

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, Bitcoin (BTC) gibi kripto paraların birer para birimi gibi kullanılmasını desteklemediğini fakat bu varlıklara ülke bazında bir kısıtlama getirmenin “zor olduğunu” açıkladı.

Nabiullina, geçen hafta Devlet Dumasına Merkez Bankasının 2020 yılındaki çalışmaları ile ilgili bir sunum yaptı. Sunumunda kripto paralara yer veren Merkez Bankası Başkanı, bunları “hemen hemen hiçbir (ülkenin)” ödeme aracı olarak kullanmadığını belirtti.

“Yakın zamanda El Salvador (böyle bir) kullanıma izin verdi ama onların kendi para birimleri yok.” açıklamasında bulunan Merkez Bankası Başkanı, Rusya’nın kripto para konusunda El Salvador’u “örnek almayacağını” söyledi.

El Salvador, 9 Haziran itibarıyla Amerikan dolarının yanı sıra Bitcoin’i de yasal bir ödeme aracı olarak kabul ediyor. Bitcoin, herhangi bir kısıtlama olmadan her türlü yasal işlemde kullanılabiliyor.

Kripto sektöründeki gelişmeler takip edilecek

Merkez Bankası Başkanı, Rusya’nın El Salvador’un izinden gitmeyeceğini, “Onlara para demek istemesem de, özel kripto paraların (Rusya’da) ödeme amaçlı kullanılmasına karşıyız.” açıklaması ile netleştirdi.

Ülkelerin kripto para kullanımına kendi başlarına kısıtlama getirmesinin “zor olduğunu” vurgulayan Nabiullina, farklı ülkelerdeki kripto para uygulamaları ile ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Farklı ülkelerin, kripto paralara karşı farklı yaklaşımları var. Bazı ülkeler, bizden bile daha katı yasaklar getirdi. Biz mutabakatları yasakladık ama (kripto para) sahibi olmayı yasallaştırdık.

Kripto paralarla ilgili yasa değişikliklerini değerlendirmeye devam edilmesi gerektiğini söyleyen Merkez Bankası Başkanı, sektördeki “gelişmeleri takip etmeyi sürdüreceklerini” açıkladı.

Rusya, prototipini bu yılın sonunda tamamlamayı hedeflediği dijital rubleyi gelecek yıl itibarıyla test etmeyi planlıyor. Nabiullina, kripto paraların “özel, anonim şahıslar tarafından üretildiğini” belirterek dijital rublenin bundan farklı olacağını söyledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!