Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

El Salvador’da Bitcoin Yasası Resmen Onaylandı

El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, Bitcoin’i yasal bir ödeme aracı haline getirecek yasanın tasarısını Kongre’ye gönderdi. Çarşamba sabahı gelen haberlere göre tasarı, Kongre’de 62 oy ile kabul edildi.

Bitcoin’i ülke genelinde yasal bir ödeme aracı olarak tanımak istediğini açıklayan Devlet Başkanı Bukele, ilgili yasanın tasarısını Kongre’ye gönderdiğini çarşamba günkü açıklamasında duyurdu. Tasarının onaylandığı duyurusu, bundan birkaç saat sonra geldi.

Tasarıyı inceleyen Finans Komisyonu Başkanı Dania González, ülkenin bu yasa sayesinde daha fazla yatırımcı çekebileceği ve bunun El Salvador ekonomisi açısından olumlu olacağı kanısına vardı. Devlet Başkanı Bukele, bugün katıldığı bir canlı yayında ülkeye 3 Bitcoin yatıranlara süresiz oturma izni vermeyi düşündüğünü açıkladı.

Ülke genelinde ödeme yapmak için kullanılabilecek

Yasa kapsamında Bitcoin hiçbir kısıtlama olmadan her türlü işlemde ödeme yapmak için kullanılabilecek, mal ve hizmetlerin fiyatı doğrudan Bitcoin üzerinden ölçülebilecek, vergiler Bitcoin ile ödenebilecek ve Bitcoin ile yapılacak alışverişlerden değer artış vergisi alınmayacak.

Nisan ayında 64.899 dolar ile kendi fiyat rekorunu kıran Bitcoin, yazım sırasında neredeyse %50’lik bir değer kaybı ile 33.577 dolardan işlem görüyor.

Volatilite sorununun önüne geçilmesi adına devlet, bu yönde talepte bulunmaları halinde Bitcoin ile aldığı ödemeyi anlık olarak Amerikan dolarına dönüştürmek isteyen kuruluşlara, gerekli alternatifleri sağlıyor olacak. Devlet, bu altyapının yasa uygulamaya konmadan önce hazırlanmış olacağının garantisini veriyor.

Kimi desteklerken kimi şüpheyle yaklaşıyor

Devlet başkanlığı görevine 2019’da gelen Bukele ve destekçileri, bu yıl 28 Şubat’ta düzenlenen seçimlerin ardından mayıs ayı itibarıyla parlamentodaki 84 koltuğun 61’ini kontrol ediyorlar. Bukele, ülkesinde neredeyse 30 yıl aradan sonra parlamentoda üstünlük elde eden ilk devlet başkanı oldu.

Bukele’nin Bitcoin yasasına verdiği destek, Microstrategy CEO’su Michael Saylor gibi isimler ve genel olarak global kripto para camiası tarafından olumlu yönde karşılandı. Kongre tarafından onaylanan tasarının, Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonraki 90 gün içerisinde yürürlüğe girmesi bekleniyor.

CoinDesk’in haberine göre ülkedeki bazı vatandaşlar, Bitcoin’in yasallaştırılmasının son aylarda döviz rezervinde büyük azalmalar yaşamış El Salvador için olumlu olacağını savunurken; bazı vatandaşlar Bukele’nin politikalarına şüpheyle yaklaşıyor ve Bukele’nin Bitcoin ile ilgili aldığı kararın, “ABD’nin uygulayabileceği yaptırımlarla bağlantılı olabileceğini” düşünüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!