Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rusya Merkez Bankası Dijital Paraların Avantajlarını Açıkladı

Rusya Merkez Bankası, kendi dijital parasını geliştirmesi durumunda ne gibi avantajlar elde edebileceğini araştırıyor.

Rusya Merkez Bankası geçtiğimiz günlerde “Merkez bankası destekli dijital paraların (MBDP) geleceği parlak mı?” başlığı altında bir rapor yayınladı. Merkez Bankası bu raporda MBDP’lerin avantajlarını ve dezavantajlarını değerlendiriyor.

Bu tarzdaki dijital paralarla işlem yapmanın itibari paralara veya banka kartlarına kıyasla çok daha ucuz olacağını belirten Merkez Bankası, bu avantajdan faydalanmanın aslında pek kolay olmadığını vurguluyor. Merkez Bankası’na göre bu türdeki dijital paralar sayesinde tasarruf edebilmek için bu paraların büyük kitleler tarafından kullanılıyor olması gerekiyor.

Rusya Merkez Bankası’na göre merkez bankası destekli bir dijital paranın en büyük sorunu yeteri kadar anonim olmaması. Nakit paranın zaman zaman epey anonim bir şekilde kullanılabildiğini belirten Merkez Bankası, bu durumun MBDP’ler için geçerli olmayacağı görüşünde:

“Merkez bankası destekli dijital paralar nakit para kadar anonimlik sağlayamazlar. Bu düzenleyiciler için avantajlı, kullanıcılar için ise dezavantajlı bir durum. Yalnızca yasa dışı işlemler yapan değil gizliliğine önem veren vatandaşlar da bu durumdan etkileneceklerdir.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment