Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rusya Merkez Bankası Dijital Ruble İçin Nabız Yoklamaya Başladı

Rusya Merkez Bankası, ulusal dijital para birimi olan dijital ruble için araştırmalara başlayacağını duyurdu.

Rusya Merkez Bankası, internet sitesinden yayınladığı yazıda, ulusal bir dijital para birimi olarak dijital ruble için araştırma çalışmalarına başlanılacağını duyurdu. Yayınlanan yazıda dijital rublenin, ekonominin dijitalleşmesi ve finans teknolojilerinin gelişmesiyle toplumun yeni ödeme yöntemlerine olan talebi üzerinden şekilleneceği belirtildi.

Nakit Parayla Aynı Özelliklere Sahip Olacak

Dijital rublenin, Rus ulusal para biriminin ek bir biçimi olacağını aktaran Rusya Merkez Bankası, dijital rublenin nakit ve nakdi olmayan rublenin özelliklerini birleştiren bir yapıda tasarlanacağını açıkladı. Nakit olmayan para gibi uzaktan ödeme ve çevrim içi anlaşmalara olanak sağlayacak olan dijital ruble, nakit para gibi internet erişiminin olmadığı çevrim dışı durumlarda da kullanılabilecek.

Daha Hızlı, Daha Kolay ve Daha Güvenli Ödemeler

Dijital ruble ile yapılacak ödemelerin daha hızlı, daha kolay ve daha güvenli bir hale gelebileceği belirtilen yazıda dijital paranın, ödeme hizmetlerinin maliyetini ve finans kurumları arasında artan rekabeti düşürebileceği yönünde beklentilerin olduğu aktarıldı.

Dijital rublenin, finansal altyapıya erişimin sınırlı olduğu bölgelerde de alıcı ve satıcılar için yeni ve kullanışlı bir ek ödeme aracı haline gelebileceği belirtildi. Dijital ruble ile finansal hizmetlerin daha uygun fiyatlı bir hale geleceği ve halkın yaşam kalitesinin artacağı söylendi.

Dijital Ruble Bir Kripto Para Birimi Değil

Dijital rublenin bir kripto para birimi olmadığını belirten Rusya Merkez Bankası, kripto para birimlerinin merkezi olmayan bir yapıya sahip olduklarını ancak dijital rublenin Rusya Merkez Bankası yükümlülüğünde olan, devlet tarafından sağlanan ve dijital teknolojiler aracılığıyla kullanılan bir para birimi olduğunu vurguladı.

Dijital Ruble Ne Zaman Çıkacak?

Rusya Merkez Bankası, dijital ruble çıkarmak konusunda henüz net bir karar vermediklerini açıkladı. Dijital rublenin piyasaya sürülmesinin ekonomi ve toplum için önemli bir olay olacağını düşünen Rusya Merkez Bankası, yayınladığı yazıda bu projenin temel yönlerini, avantajlarını, olası risklerini, aşamalarını ve zamanlamasını toplumun tüm paydaşları ile tartışmanın önemli olduğunu vurguladı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!