Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rusya Merkez Bankası Kripto Paralar ile Bağlantılı Hisselerin Listelenmesini İstemiyor

Kendi dijital merkez bankası parasını geliştirme aşamasında olan Rusya Merkez Bankası, ülkedeki borsalara kripto paralar ile doğrudan bağlantılı olan şirketlerin hisselerini listelememeleri yönünde öneride bulundu.

Rusya Merkez Bankası bu hafta yayımladığı bildiride faaliyetleri kripto para kurlarına, yabancı dijital finansal varlıkların fiyatlarına, kripto para ve kripto varlık endekslerine, kripto türevlerine ve kripto para fonlarında yer alan menkul kıymetlere dayanan şirketlerin hisselerinin, yerel borsalarda listelenmemesi için çağrıda bulundu.

Ülkedeki “finans piyasasına duyulan güveni muhafaza etmek” için paylaşılan bildiride; yönetim şirketlerine kurdukları yatırım fonlarında bu gibi varlıklara yer vermemeleri; aracılara ve tröst yöneticilerine ise özellikle nitelikli olmayan yatırımcılara dayanak varlığı kripto para olan türev enstrümanları üstünden yatırım hizmeti vermemeleri tavsiye edildi.

Merkez Bankası, bu maddelerin dijital ulusal paralar ve Rusya Merkez Bankasına kayıtlı operatörlerce üretilmiş dijital finans varlıklar için geçerli olmadığını vurguladı.

Perşembe günü yapılan açıklamada kripto paraların “volatilitesinin yüksek olduğu, şeffaf bir şekilde fiyatlandırılmadığı, likiditesinin düşük olduğu” ve “teknolojik, hukuki ve daha farklı alanlarda riskler barındırdığı” belirtildi. Kripto paralar ile bağlantılı finansal enstrümanların yeterli deneyime ve bilgiye sahip olmayan yatırımcılar için risk teşkil ettiği belirtilirken, ilgili önerilerin “önlem amaçlı” sunulduğu açıklandı.

Dijital ruble projesi için ülkedeki 12 banka ile iş birliği yapan Rusya Merkez Bankası, bunun prototipini yıl sonunda bitirmiş olmayı ve gerekli testlere gelecek yılın başı itibarıyla başlamayı hedefliyor.


Görsel: Moscow RussiaCentralBank M00 (Wikimedia Commons, görsel Koin Bülteni tarafından değiştirilmiştir)
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!