Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rusya Merkez Bankası, Ülkede Kriptonun Tamamen Yasaklanması Önerdi

Rusya Merkez Bankası yayınladığı bir raporda ülkede kripto para birimi ticaretinin, madenciliğinin ve kullanılmasının yasaklanması gerektiğini söyledi.

Rusya Merkez Bankası Finansal İstikrar Departmanı direktörü Elizaveta Danilova, 10 Ocak tarihinde gerçekleştirilen çevrim içi bir toplantıda “Kripto para birimleri: eğilimler, riskler, önlemler” başlıklı rapor sundu.

Raporda kripto para birimlerinin volatil bir yapıya olduğuna ve dolandırıcılık gibi yasa dışı faaliyetlerde yaygın olarak kullanıldığına yer verildi. Rapora göre kripto paralar, insanların sermayeleri için ulusal ekonomi dışında bir alternatif sunarak para politikaları üzerinde risk yaratıyor. Bu nedenle merkez bankası ülkede kripto faaliyetlerini etkili bir şekilde yasaklayan yeni yasalara ve regülasyonlara ihtiyaç olduğunu öne sürdü.

Özellikle kripto para birimlerinin ihracı ve Rusya’daki dolaşım organizasyonları üzerinde durulan yasağın borsalar, tezgah üstü ticaret masaları (OTC desk) ve eşler arası (P2P) platformlar için geçerli olması gerektiği vurgulandı.

Raporda ödemeler için kripto para kullanımına yönelik halihazırda bulunan yasakların arttırılması gerektiği belirtildi. Ayrıca kurumsal Rus yatırımcıların kripto varlıklara yatırım yapmasına izin verilmemesi gerektiğine ve kripto para işlemleri için hiçbir Rus finans kuruluşu veya altyapısının kullanılmamasına yer verildi.

Kripto para madenciliğini de kapsayan raporda regülatör, “optimal çözümün” Rusya’da kripto para madenciliğinin yasaklanması olduğunu söyledi. Bunun sebebi olarak, madenciliğin yeni bir kripto arzı yaratarak borsalar gibi diğer kripto hizmetlerine olan talebe teşvik ettiği ve üretken olmayan bir enerji tükettiği gerekçe gösterildi.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!