Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rusya-Ukrayna Savaşı Ortasında Doğu Avrupa’da “Yüksek Riskli” Kripto Faaliyetlerinde Artış Yaşanıyor

On-chain platformu Chainalysis tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre Rusya-Ukrayna savaşanın başladığı günden bu yana yüksek riskli kripto para kullanımında ciddi oranda artışlar görüldü.

Chainalysis tarafından 12 Ekim tarihinde yayınlanan yeni bir rapora göre, Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte bölgedeki yüksek riskli olarak tanımlanabilecek kripto kullanımında büyük oranda artış yaşandı. Özellikle Rusya tarafında yaşanan artışa değinen rapor, Rus kripto para hizmet sağlayıcıları üzerindeki hacmin ocak ayındaki seviyesi %42‘den mart ayında %67‘ye yükseldiğini ortaya koydu.

Chainalysis, Doğu Avrupa‘nın geçen yıl dünya çapındaki diğer herhangi bir bölgeye kıyasla daha fazla yüksek riskli kripto faaliyeti payına sahip olduğu bulgusuna dikkat çekti. Rapora göre, bölgedeki kripto para etkinliğinin %18,2‘si ya “riskli” ya da “yasadışı” olarak kayıtlara geçti. Doğu Asya %15 ile ikinci sırada ve Sahra Altı Afrika üçüncü sırada yer alıyor.

Bölgedeki yasadışı kripto faaliyetindeki artışın en güçlü sebebinin Avrupa Birliği’nin kısa süre önce Rus kullanıcılara ait cüzdanlardan Avrupalı kullanıcıların kripto para cüzdanlarına ödemelerin ve transferlerin yasaklanması olduğu düşünülüyor. Bu durum daha fazla kripto para kullanıcısını yaptırımları aşmak için KYC (Müşterini Tanı) gereksinimi olmayan ve az bilinen borsaları kullanmaya teşvik ediyor.

Bununla birlikte savaşın başlangıcıyla hızlı bir artış ivmesi yakalayan stablecoin kullanımının halen daha yükselmeye devam ettiği belirtildi.

Stablecoin artışını iki ana sebebe bağlayan rapor, Rusya’nın SWIFT sisteminden çıkarılmasını ve Rus itibari para biriminin hızla değer kaybetmesini önemli gerekçeler olarak öne sürdü. Rus vatandaşlarının global ödemelerde stablecoinleri tercih ettiğini ve paralarını büyük enflasyonist dalgalanmalardan korumak için Ruble’den stablecoinlere çektiğinin altını çizen raporda şu ifadelere yer verildi:

Stablecoin artışının bir kısmı, uluslararası işlemler için kripto para birimini benimseyen işletmelerden kaynaklansa da, artışın bir kısmının daha önce tartıştığımız gibi varlıklarının değerini korumak için stablecoin ticareti yapan sıradan Rus vatandaşlarından kaynaklanıyor olması da muhtemel.

Bununla birlikte Rus vatandaşları kripto paralarını güvenli bir şekilde saklayabileceği ve harcayabileceği ülkelere seyahat etmeyi tercih ediyorlar. Rus vatandaşlarının kripto paralarını çekebilecekleri yeni yerler konusundaki arayışları incelendiğinde  BAE ve Türkiye’nin geçmişte ve günümüzde güvenilir ülkeler olarak tercih edildiği görülüyor. Ayrıca savaş başladığında bu tür hizmetlere yönelik artan talebi karşılayabilecek ülkeler olarak Kazakistan ve Gürcistan‘ın da tercih edildiği verilere yansıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!