Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rusya’daki Şirketler Bu Tasarı Sayesinde Hisselerini ‘Dijitalleştirebilirler’

Rusya‘daki yetkililer kripto paralarla ilgili yeni bir düzenleme getirmeye hazırlanıyorlar. Hazırlanan yeni yasa tasarısına göre şirketler ve tüzel kişiler, kendilerine bağlı hisseleri ‘dijitalleştirebilecek’ ve bu hisseleri Blockchain üzerinde tutabilecekler.

Vedomosti tarafından yayınlanan ve ‘Dijital Finans Varlıkları Hakkında’ adıyla hazırlanan yasa tasarısı, Rusya’daki Devlet Duması’na sunuldu. Bu yasa tasarısına göre özel şirketler, şirket nezdinde ‘dijital sermaye’ işlevi gören dijital finans varlıklarını (DFA) satışa çıkarabilecekler. DFA hakkındaki veriler Rusya Merkez Bankası tarafından kontrol edilecek ve onaylanacak.

Yine Rusya’daki haber kaynaklarından olan RBC‘nin haberine göre burada bahsedilen dijital finans varlıkları aslında bildiğimiz ‘token’lardan pek farklı değiller. Hatta bu iki şey arasında yalnızca isim farkı var. Hazırlanan yasa tasarısında DFA’lerin medeni hukuka da dahil edilmesi öneriliyor. Çünkü böylece Rusya’daki vatandaşlar olası bir hak ihlalinde mahkemeye başvurabilecekler.

Hazırlanan bu yasa tasarısı ilerleyen zamanlarda Duma’da onaylanırsa ülkedeki her türlü limited şirket ve halka açık olmayan anonim şirket bu yasadan faydalanabilecek. Ancak şunu belirtmek gerekiyor ki eğer bir şirket DFA üretmeye karar verir ve bu kararını hayata geçirirse, bir daha geleneksel usullerle halka açılamayacak.

‘Dijital Finans Varlıkları Hakkında’ adıyla hazırlanan tasarı ilk olarak ocak ayında Rusya Maliye Bakanlığı’na sunulmuştu. Hatta bu tasarının 1 Temmuz 2018’de Duma’dan onay alması bekleniyordu. Ancak alınan çeşitli erteleme kararları, bu süreci bir hayli yavaşlattı.

Tasarıyla ilgili belirtilmesi gereken bir diğer şey ise geçtiğimiz cuma günü yapılan değişiklik. Tasarıyı hazırlayan yetkililer 19 Ekim’de tasarının içinde yer alan ‘kripto para’ kelimesini ve ‘madencilik’ faaliyetlerine ilişkin sunulan tanımı kaldırma kararı aldılar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment