Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rusya’nın En Büyük Havalimanı Blockchain Kullanımını Test Etti! Sonuç Çok İyimser

Rusya içerisindeki en büyük havalimanı işletmecisi olan S7, uçaklara yakıt doldurulması ile ilgili verilerin ve evrak işlerinin takibi için blockchain temelli uygulama kullanımını test etti.

Firma pazartesi günü yaptığı bir basın açıklamasında, kendi yakıt tedarikçisi Gazpromneft-Aero ve Rusya’nın en büyük özel bankası Alfa-Bank ile ortaklaşa bir şekilde, Tolmachevo Uluslararası Havalimanından kalkan yurt içi bir uçuşta uygulamanın denendiğini ifade etti.

S7’den gelen bilgilere göre söz konusu uygulama üç tarafın paylaşımına açık bir dağıtık defter alt yapısında yakıt durumunu paylaşıyor. Dahası, yakıt için gereken ödemeler, her bir işlem esnasında yaratılan akıllı kontratlar sayesinde dijital faturalar şeklinde yapılabiliyor.

Uygulama kullanımının amacı ise ”ön ödemeler ve banka depozitoları olmadan” hızlı işlem yapılabilmesini sağlamak. Firma yaptığı açıklamanın devamında bu denemenin ”bir kaç tane manüel işlemi” ortadan kaldırıp uçağın kalkış sürecini de hızlandırdığını da vurguladı.

S7 bütün bu sürecin ”sadece 60 saniye” sürdüğünü ifade etti.

S7 söz konusu girişim ile blockchain veya kripto para sektörüne ilk defa giriş yapmış olmuyor. Firma geçtiğimiz yılın Temmuz ayında, Alfa-Bank ile ortaklaşa şekilde Ethereum blockchain alt yapısını kullanarak yolcu bileti satmaya başlamıştı.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment