Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Sabitkoin Piyasa Değeri Neredeyse 20 Milyar Dolara Ulaştı

Kripto para sektöründeki toplam sabitkoin piyasa değeri, yaklaşık olarak 20 milyar doları buldu. Günlük işlem hacminde Bitcoin ve Paypal’ı geride bırakan Tether (USDT) piyasa değerini neredeyse 15 milyar dolara çıkarırken, USD Coin (USDC) ise değerini 2 milyar dolara taşıdı.

Geleneksel bir para birimine sabitlenmiş fiyatı ile, merkezi finansal sistemlerde kullanılan birimlerin dijital dünyaya açılan kapısı olan sabitkoinler gün geçtikçe daha fazla ilgi görmeye devam ediyor. Kullanıcıların dolar, euro gibi geleneksel para birimleri ile değer kaybı yaşamadan kolayca kripto para sektöründe işlem yapmasını sağlayan sabitkoinler, toplam piyasa değerini 18.8 milyar dolara taşımayı başardı.

Sabitkoinlerin gösterdiği bu başarıda başı, Amerikan Doları’na sabitlenen USDT, USDC gibi tokenlar çekiyor. 37 milyar dolarlık günlük ticaret hacmi ile piyasa değerini 14.8 milyar dolara taşıyan Tether, listede ilk sırayı çekiyor. Lider sabitkoini hemen arkasından 2 milyar doları aşan piyasa değeri ile Coinbase tarafından piyasaya sürülen USDC ve yarım milyar dolarlık değeri ile Dai (DAI) takip ediyor.

sabitkoin-piyasa-değeri
Sabitkoinlerin toplam piyasa değerini gösteren grafik. Kaynak

DeFi Bu Başarıda Büyük Rol Oynuyor

Piayasa analistlerine göre, çoğunlukla Ethereum ağını kullanan merkeziyetsiz finans (DeFi) uygulamaları sabitkoinlerin bu gelişiminde ciddi anlamda söz sahibi. Yield farming gibi birçok model sunan merkeziyetsiz finans platformlarına olan ilgi arttıkça sabitkoinlerin hem işlem hacmi hem de piyasa değeri büyümeye devam ediyor.

Öyle ki, lider sabitkoin Tether’in 15 milyar dolara dayanan piyasa değeri gücünün %60’ını Ethereum ağından alıyor. Aynı zamanda DEX Uniswap projeleri ardından ETH ağına en çok yük bindiren token olan USDT için, son 30 gün içerisinde 10.5 milyon dolarlık işlem ücreti harcandı.

Sabitkoinler Dünyanın Dört Bir Yanından Yatırımcılar İçin Bir Kaçış Kapısı

DeFi dünyasına olan yoğun ilginin yanı sıra, dolara sabitlenmiş bu tokenlar çoğu yatırımcı için önemli bir fırsat olarak da karşımıza çıkıyor. Özellikle Çin gibi sıkı yönetimin görüldüğü Asya ülkelerinde, bir nevi dijital dolar görevi gören USD değerine sabitlenen sabitkoinler ile insanlar finansal işlemlerini hükümetin baskısı olmadan istedikleri gibi yürütebiliyorlar.

Yatırımcılar işlemlerin merkeziyetsiz bir biçimde ve yer-zaman farkı gözetmeksizin yapılabilmesi gibi kripto paraların özünden gelen bu avantajlardan sabitkoinler ile de faydalanıyorlar. Aynı zamanda yatırımcı, Bitcoin ve altkoinler gibi bir volatilite göstermeyen sabitkoinlere yatırımı tercih ederek; paralarının bazı iç gelişmelerden etkinlenmesi ya da hükümet politikaları sebebiyle değer kaybetmesinin önüne geçmek istiyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment