Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Sam Bankman-Fried’den FTX Çöküşünün Sis Perdesini Aralayan Röportaj

İflas eden kripto para borsası FTX’in kurucusu Sam Bankmand-Fried (SBF), verdiği özel bir röportajda iflas sürecinin arka planına dair önemli detayları açıkladı.

Sam Bankmand Fried YouTube üzerinden Tiffany Fong‘a verdiği röportajında, borsanın iflasının ardından şimdiye kadarki en detaylı açıklamaları yaptı. Ortalıkla dolaşan spekülasyonlara yanıt veren SBF, işlerin bu noktaya gelmesinde bazı çalışanlarını sorumlu tuttu. Konuşması sırasında bocalamalar yaşayan ve bazı cümlelerini tamamlayamayan SBF’nin stresi sesinden anlaşılıyordu.

İflasın sebebi korku kaynaklı büyük bir serbest piyasa korelasyonu

İflasın tetikleyicisi olan CoinDesk tarafından yapılan haberi ve bilanço detaylandırılmasını hatalı olarak nitelendiren SBF, durumu “kötü adlandırılmış bir muhasebe vakası” olarak tanımladı. SBF, Alameda ve FTX’in bilançosunun çoğunluğunun FTX Token‘dan (FTT) oluşmasında bir sakınca görmediğini ifade etti. FTT’yi değerli ve işlevsel olarak nitelendiren kurucu, token’ın piyasada gerçek bir karşılığı olduğunu savundu:

İflasın sebebi likidite problemi değildi. İflasın sebebi tahmin edilemeyen ve çok daha utanç verici bir şeydi. Bence FTT, bazı açılardan pek çok token’dan daha yasaldı. Ortalama bir token’a kıyasla ekonomik olarak daha fazla destekleniyordu. Fakat çöküşün sebebi açıkça serbest piyasa hareketleri sırasında yaşanan büyük bir korelasyon sebebiyle oldu. Bu, korku tarafından tetiklenen bir korelasyondu.

FTX’in bölüm 11. iflas başvurusunda bulunmasına hakkında da konuşan SBF, “iflas başvurusunu hiç kabul etmemeliydim” ifadelerine yer verdi.

Bu belgeyi dosyaladığı için konuştuğunuz salağı suçlayabilirsiniz, sadece ‘hayır’ demeliydim. Yapılacak en doğru şey iflas başvurusunda bulunmamaktı. Şu anda bunu iptal etmek için her şeyimi verirdim. Eğer başvurmamış olsaydım, tüm kullanıcıların tam olacağına ve şu anda FTX’te para çekme işlemlerinin devam edeceğine yürekten inanıyorum.

Kod yazmayı bile bilmiyorum

Fong tarafından SBF’ye yöneltilen kritik bir soru ise şirketinin mali kayıtlarını başkalarına haber vermeden değiştirebilecek komutları çalıştırması için bir arka kapının yaratılıp yaratılmadığı yönündeydi. Bu soru karşısında şaşkınlığını gizleyemeyen SBF, şu ifadelerde bulundu:

Sizce bu benim yapacağım bir şey mi? Bunun kesinlikle doğru olmadığını söyleyebilirim. Nasıl kod yazılacağını bile bilmiyorum. FTX’in kod ara yüzünü daha önce açmadım bile.

Fong, FTX müşteri fonlarının Alameda tarafından kullanılması hakkında soru sorduğu zaman SBF yanıt verecek sözcükleri seçme konusunda zorlandı. SBF, “hiper-ilişkili çapraz senaryonun neye benzediği hakkında daha fazla düşünmem gerekiyor” şeklinde bir yanıt verdikten sonra konu hakkında gelen devam niteliğindeki soruları ise geçiştirmekle yetindi.

Herkesin bana karşı öfke duyduğu bir ülkede yaşamak istemiyorum

Para çekme işlemleri konusunda Bahamalar kullanıcılara öncelik verildiğini belirten SBF, borsanın merkezinin yer aldığı bu ada ülkesinde yaşamaya devam ettiğini de açıkladı.

Bahamalara öncelik tanıma fikri bence doğruydu. Regülatör kurumları bir gün önceden uyardım ve bana yanıt vermediler. Bunu yapmamın nedeni, borsanın bir geleceğe sahip olabilmesi için kritik olmasıydı. Çünkü şu anda burada yaşıyorum ve içinde çok sayıda insanın size öfke duyduğu bir ülkede bulunmak istemezsiniz. Her gün uyandığımda olanları düşünüyorum ve her gün bunun üzerine kafa yormak için saatlerim oluyor. Diğer insanlara göründüğünden çok daha farklı.

SBF, FTX.US kullanıcılarının tüm paralarını geri alabileceklerini belirtti. Dünya çapındaki kullanıcılar için bu garantiyi veremeyeceğini söyleyen eski CEO, muhtemelen global kullanıcıların “dolar başına 25 sent gibi bir şey” ile yetinmek zorunda kalacaklarını söyledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!