Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SAP, Ürün Takip Zincirinde Blockchain Kullanacak

Dünyanın en önemli yazılım firmalarından biri olarak gösterilen SAP, Blockchain sektörünü iş modeline taşıyan bir diğer büyük firma olmaya hazırlanıyor.

SAP’ın Blockchain merkezli operasyonlar şefi olan Torsten Zube, yaptığı açıklamada Blockchain temelli bir sistem ile ürün tedarik zincirini kontrol altına almak istediklerini belirtirken; projenin geliştirilmesinde çalışacak ve katkı verecek diğer şirketlerin isminin de Johnsonville, Naturipe Farms ve Maple Leaf olacağını açıkladı.

Zube, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

”Artık Blockchain kullanarak direkt olarak üreticiden tüketiciye ulaşmayı hedefliyoruz. Blockchain ile birçok aracı şirket ve kurumun yarattığı stres, zaman kaybı ve gereksiz harcamaların yok olacağına inanıyoruz. Bu paterni, zaten firma olarak yaptığımız diğer Blockchain çalışmalarında da gördünüz. Artık direkt olarak bizim kendimiz ile, müşterimizi buluşturmayı amaçlıyoruz.”

SAP’ın Blockchain tabanlı bu sistemi hali hazırda kullandığı Global Track and Trace sistemine ekleyeceği belirtilirken, sistemin tüm bu sürecin işlemesinde önemli bir role sahip olacağı bildirildi.

Zube’nin ifadelerine göre bu yeni ve geliştirilmiş Blockchain tabanlı teknoloji sayesinde şirketler ürettikleri gıda ürünlerini takip edebilecekken, aynı zamanda da talep ve teklifleri de aynı sistemin içine işleme şansına sahip olacaklar.

Zube, Blockchain konusunda hayli olumlu bir tavra sahip olmasıyla da bilinirken; teknolojinin özellikle de gıda endüstrisinde taşları yerinden oynatabileceğini düşündüğünü belirtti. Zube, şöyle konuştu:

”Eğer tüm bu girişimler ürün geçmişine ait verilerin tamamına erişebilecek pozisyonda yer alırlarsa, bu sefer bu veriyi tutan, koruyan ve onun icabına bakan sistemlere gereklilik azalacak. Eğer Blockchain teknolojisi özellikle de gıda endüstrisinde tam güçle çalışmaya başlarsa, o zaman bambaşka şeyler olabilir. Bu alanda ne olacağını da zaman gösterecek.”

Bu yeni hamle, şirketin Blockchain özelinde ortaya koyduğu vizyonun ilk örneği değil. SAP daha önce de Blockchain tabanlı çalışmalar yapmıştı. Özellikle kişiden kişiye veri transferi ve depolanması gibi konularda öncü çalışmalar yürüten şirket, aynı zamanda İspanya’da faaliyet gösteren Alastria konsorsiyumunda da faaliyet gösteriyor. Konsorsiyum, Blockchain tabanlı çözümler üzerinde çalışıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment