Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Goldman Sachs Wall Street’i Kripto Para Piyasasına Sürükleyebilir

Dünya’nın en büyük yatırım bankalarından biri olan Goldman Sachs bundan yaklaşık bir ay önce dijital varlıklar biriminin başına Justin Schmidt’i getirmiş ve kripto para topluluğunda epey yankı uyandırmıştı. Kripto para sektöründe olduğu bilinen Schmidt’in Goldman Sachs’te hatırı sayılır bir mevkide bulunması insanların aklına ‘Goldman Sachs sektöre mi giriyor?’ sorusunu getirmişti. Goldman Sachs’in kripto paralara özel bir ticaret masası oluşturmuş olmasıyla birlikte de bu soruya yavaş yavaş bir cevap bulunmaya başlıyor.

Goldman Sachs tamamen kripto para ticareti için özel bir birim oluşturdu ancak bu, bankanın Bitcoin alacağı & satacağı anlamına gelmiyor. Sachs doğrudan Bitcoin almak yerine Bitcoin tabanlı türevlerin ticaretini yapacak ve bunu yapmak için de kendi parasını kullanacak.

Goldman Sachs gibi bir devin doğrudan Bitcoin ticaretine girişmeyip şimdilik türevlerle ilgilenmesi dahi büyük bir hamle sayılabilir. Ama söylemek gerekiyor ki Goldman Sachs Bitcoin’e hala tam anlamıyla güvenmiyor. Goldman Sachs’in menkul kıymetler biriminden sorumlu olan Rana Yared şu açıklamada bulundu:

“Kendimi Bitcoin’in dünyayı ele geçireceğine inanan insanlardan biri olarak tanımlamam. Şu ana kadar bu işe dahil olmuş herkes konuyla ilgili kişisel şüphelerini dile getirdi”.

Madem Bitcoin’e güvenmiyorlar, neden Bitcoin türevleri için ticaret imkanı sundular? Çünkü Goldman Sachs Bitcoin’i bir para birimi olarak görmüyor olabilir ama aynı zamanda artık bir ‘sahtekarlık’ olarak da görmüyor. Hatta banka Bitcoin’e en azından şu an için sanki altınmış gibi muamele göstermeyi tercih ediyor. Yared:

“Bir müşterimizin bize gelip ‘Bitcoin veya Bitcoin vadeli işlem sözleşmesi tutmak istiyorum çünkü bence (Bitcoin) alternatif bir birikim aracı’ demesi bizim de ilgimizi çekiyor”.

Kimine göre Goldman Sachs’in ucundan da olsa Bitcoin piyasasına giriş yapmış olması ilerleyen zamanlarda daha ciddi adımlar atılabileceğinin göstergesi niteliğinde. Bahsettiğimiz bu ‘ciddi adımlar’ illa ki Goldman Sachs tarafından atılacaklar diye bir şey de yok. Goldman’ın ne kadar büyük olduğunu göz önünde bulundurunca, bu bankanın attığı en küçük adımın dahi Wall Street’te yankılanması işten değil.

Hatta CultureBanx’in CEO’su olan Kori Hale, Goldman Sachs tarafından atılan bu adımların “dijital paralara meşruluk kazandırdığını” düşünüyor ve bunun sonucunda Wall Street’teki şirketlerin dijital paralara bakışının değişebileceğini belirtiyor. Hale:

“Şu anda temkinli hareket ediyorlar ve başlangıçta hakiki Bitcoin ticareti yapmayacaklar. Banka bunun yerine kendi parasını kullanarak müşterileri için Bitcoin vadeli işlem sözleşmesi ticareti yapacak. Banka aynı zamanda ödemelerin başlangıçta anlaşılan para birimi üzerinden yapılacağı, teslimatsız forward işlemlerin de ticaretini yapacak”.

Blockchain Capital ortaklarından olan Spencer Bogart da Goldman Sachs tarafından atılan bu adımın Wall Street’te yankılanabileceğini ve büyük şirketleri dijital para piyasasına girmek için teşvik edebileceğini düşünüyor. CNBC’ye röportaj veren Bogart şöyle konuşmuştu:

“Kesinlikle çok büyük bir adım. Bence bu olabilecek en iyi çözüm değil çünkü böylece Bitcoin çok hızlı biçimde kurumsallaşabilir. Pek çok bankanın yaptığı tek şey Goldman Sachs’in yaptıklarını taklit etmek olsa da bankalar sadece Goldman Sachs girdi diye (dijital para piyasasına) girmeyecekler. Piyasa artık o kadar büyük bir hale geldi ki görmezden gelinemiyor. Bu bankaların pek çoğu eminim ki Coinbase ve Binance gibi şirketlerin gelirlerinden haberdardır. (Coinbase ve Binance) gibi şirketlerin, eğer bu piyasaya giriş yapmazlarsa Wall Street’in en büyük bankalarını alt etmeleri gibi bir risk var ortada”.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment