Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Satoshi Nakamoto’ya Bitcoin Gelmeye Devam Ediyor

İlk günden beri sahip olduğu koin yığınına dokunmamış olan Satoshi Nakamoto, “tutucuların” adeta atası gibi. Kim olduğuna dair net olarak hiçbir bilgi olmayan Satoshi Nakamoto‘nun sahip olduğu mal varlığı çok sık olarak tartışılan ve yine net bir sonuca ulaşılamayan bir konu. Net bir sonuca varılamasa da bazı hesaplamalara göre Satoshi’nin toplamda 1 milyon Bitcoin kazdığı ve bunları harcamadığı tahmin ediliyor. Bitcoin’in geçtiğimiz haftalarda yaşadığı artış da 1 milyon Bitcoin‘i olan Satoshi’yi milyarder yapmanın yanında Dünya’nın en zengin 50 insanı arasına sokuyor. Satoshi’den yıllardır haber alınamıyor ancak sahip olduğu Bitcoin serveti büyümeye devam ediyor. Çünkü insanlar ona Bitcoin yollamaya devam ediyor.

En İçine Kapanık Milyarder

2013 yılında yayınlanan detaylı analize göre Satoshi Nakamoto’nun 1 milyon 148 bin Bitcoin’i olduğu düşünülüyor. Kanıtlara göre Bitcoin oluşturulduğunda kazılan ilk 36 bin blok, tek bir bilgisayar tarafından kazıldı ve bu bilgisayarı kullanan kişi Satoshi’den başkası olamaz. O dönemlerde blok başına madencilik ödülü 50 Bitcoin’di ve ödül edilen toplam 1 milyon 814 bin 400 Bitcoin’in %63’ü asla harcanmadı. Satoshi’nin 1 milyon 100 bin civarında Bitcoin’e sahip olduğu kanısına da buradan varıldı.

Günümüz fiyatlarında bu Satoshi’nin yaklaşık 17 milyar $’a sahip olduğu anlamına geliyor. Bitcoin ağından hard fork ile oluşan Bitcoin Cash’i (3 milyar 400 milyon $), Bitcoin Gold’u (370 milyon $) eklediğinizde diğer forkları saymasanız bile Satoshi’nin toplamda 20 milyar $’ı aşkın bir serveti olduğu ortaya çıkıyor. Yine belirtmek gerekiyor ki bunların hepsi varsayım üzerine dayalı ve pek çok insan Satoshi’nin sahip olduğu Bitcoinleri belli başlı sebeplerden dolayı asla hareket ettirmeyeceğini düşünüyor. Ne var ki kağıt üstünde bile olsa Satoshi Nakamoto’nun sahipsiz milyar dolarları kendisini Microsoft kurucusu Paul Allen’ın önüne ve George Soros’un yalnızca 5 milyar $ gerisine yerleştirerek Dünya’nın en zengin 37. kişisi haline getiriyor.

Forbes milyarder listesinde adı Satoshi olan tek kişi kozmetik devi Satoshi Suzuki. Kendisi sahip olduğu 1 milyar 300 milyon $ servetle listenin bin 567. sırasında yer alıyor. Eğer olur da Bitcoin 60 bin $ olursa Satoshi Nakamoto, sırasıyla 75.6 milyar $ ve 86 milyar $ serveti olan Warren Buffett ile Bill Gates’i geride bırakarak Dünya’nın en zengin ismi haline gelecek.

Satoshi İçin Satoshiler

Eğer Satoshi Nakamoto yalnızca tek bir kişiyse ve hala daha hayattaysa kendisinin sahip olduğu devasa Bitcoin yığınına dokunmayacağını düşünmek pek yanlış sayılmaz. Bitcoin’in yaratıcısı hakkında çok az bilgi olsa da Satoshi’nin aniden lüks yaşama düşkün hale gelmesi düşük bir ihtimal. Satoshi’nin tutkularının ne olduğunu belki tam olarak bilinemez ancak bunların arasında “çılgın milyarder” olmak yok gibi gözüküyor. Nakamoto’nun Dünya’daki diğer herkesten daha fazla Bitcoin’i olduğunu düşünürsek sanıyoruz ki en son istediği şey daha fazla Bitcoin sahibi olmaktır. Satoshi istese de istemese de geçtiğimiz son sekiz yıldır, her hafta, başına gelen şey bu. Satoshi’nin sahip olduğu Bitcoinlerin yalnızca değeri değil sayısı da artış gösteriyor.

1A1zP1eP5QGefi2DMPTfTL5SLmv7DivfNa adresi Bitcoin’in “köken bloğu” olarak gösteriliyor. Bu adres 3 Ocak 2009’da oluşturulan ilk 50 Bitcoin’den beri burada. Bu işlem “Girdi Yok (Yeni Oluşmuş Koinler)” olarak gösteriliyor. Satoshi’ye ait olduğu varsayılan ve 50 Bitcoin barındıran bu adres Satoshi’nin diğer tüm adresleri gibi eylemsiz duruyor. O zamandan beri hiç değişiklik olmamışsa hala daha 50 Bitcoin olması lazım. Ama işin aslında bu adres bin 140’tan fazla işlem sonucunda 66.7’den fazla Bitcoin barındırıyor.

Üstü Kalsın

Bitcoin’in ilk günlerinden günümüze dek blockchain’in orijinal cüzdanına istikrarlı bir Bitcoin akımı yaşanıyor. Gerçekleşen işlemlerin çoğu küçük olsa da bazen büyükler de oldu. Mesela Haziran 2012’de bir zamanlar toplamda 5 milyon 700 bin Bitcoin teslim almış ancak şuanda bomboş olan Mt Gox cüzdanı, bu “köken adrese” 1.23 Bitcoin yollamıştı. Bugüne dek bu adres 16.7 Bitcoin bahşiş aldı. Bahşiş dedik ama bu öyle 5-10 liralık bahşişlerden değil tabii. Bu bahşiş toplamda çeyrek milyon dolar değerinde.

En çok ilgiyi ve işlemi Bitcoin’in ilk adresi görmüş olsa da Satoshi ile bağdaştırılan diğer adresler de anonim taraflar tarafından “bahşiş” aldı. Gariptir ki köken blok oluşturulduktan sonra ödül olarak verilen 50 Bitcoin, “harcanamaz” durumda. Blok 0 olarak bilinen Bitcoin’in ilk bloğu, blockchain’e eklenmeyecek şekilde kodlanmıştı. Satoshi bunu kasıtlı mı yaptı bilinmiyor ancak ne zaman birisi Satoshi’ye Bitcoin yollasa, bu koinler girdikleri köken adreste harcanamayacak şekilde ebediyete dek bekliyorlar.

Köken blok ile ilgili ilginç olan başka bir şey ise bu bloğu kazmanın altı gün sürmüş olması. Eski bir Bitcointalk forum başlığında konuşulduğu gibi bu, Satoshi tarafından İncil’deki yaratış versiyonuna bir gönderme yapmak amacıyla tasarlanmış olabilir. Satoshi de İncil Yaratılış 2’deki “yedinci güne gelindiğinde Tanrı yapmakta olduğu işi bitirdi, yaptığı işten o gün dinlendi” kısmı gibi yedinci günde dinlenmiş olabilir…

İçindeki koinlerin asla harcanamayacağı bir adrese Bitcoin yollamak mantıksız görünebilir ancak bu bağışları yapan kişiler aksi yönde düşünüyor. Önemli olanın gönderilen Bitcoin’in değerinin, miktarının veya kullanılır olup olmamasının değil, nezaket olduğuna inanıyorlar. Satoshi’nin bir Twitter hesabı, elektronik posta adresi, ev adresi yok. Kendisine ulaşmanın hiçbir yolu yok. İnsanlar da kendisine Bitcoin gibi devrim niteliğindeki sistemi oluşturduğu için, tüm bunları mümkün hale getirdiği için teşekkür etmek istiyor ve bunu da köken adrese Bitcoin göndererek yapıyorlar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment