Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Güney Kore Sahte Bitcoin Borsalarından Şikayetçi

Güney Kore hükûmeti ve yerel finansal otoriteler yatırımcıları sahte kripto para ve Bitcoin borsaları hususunda uyardı.

Sahtekar Borsalar

13 Aralık’ta Güney Kore hükûmeti ve Strateji ve Maliye Bakanlığı, Finansal Hizmetler Komisyonu, Adalet Bakanlığı, Adil Ticaret Komisyonu, Finansal Denetim Komisyonu tarafından oluşturulan kripto para görev timi Güney Kore’deki kripto para piyasası ile iş yerleri ve yatırımcılar için yapılabilecek yasal düzenlemeler hakkında konuşmak üzere acil bir toplantı düzenledi.

Acil toplantıda Güney Kore hükûmeti tarafından sunulan dört düzenlemeden ikisi şöyle:

  1. Yabancılara ve yaşı tutmayan yatırımcılara kripto para ticaretinin yasaklanması
  2. Kripto para borsalarının meşru finansal hizmet sağlayıcılar olarak düzgünce düzenlenmesi

Kripto para borsalarında, platformlarında ve eylemlerinde git gide artmakta olan sahtekarlıklar sonucunda Güney Kore hükûmeti kripto para borsalarını düzenlemek ve sahtekarlık niyetiyle yapılan operasyonları durdurmak amacıyla hızlıca harekete geçti.

Geçtiğimiz hafta birkaç sahte kripto para borsası yerel Bitcoin topluluğuna ve finansal otoritelere ifşa edilmişti. Bu sahte borsalarda birisi ismini KOSDAQ tarafından kurulmuş olan Güney Kore’nin en büyük borsası Kore Borsasından (KRX) alan BitKRX idi.

BitKRX borsası kendisini KRX’in bir şubesi olarak tanıttı ve kendisinin KRX tarafından oluşturulmuş düzenlenmiş ve yasal bir iş yaptığı algısını yaratarak platformuna oldukça kullanıcı çekti.

KRX

Güney Kore’nin en popüler haber kaynaklarından biri olan Chosun, yerel finansal otoritelerin ve kolluk güçlerinin sahtekarlık ve piyasayı dolandırmak amaçlarıyla işlem yapan kripto para borsalarının peşine düştüklerini bildirdi. Yerel finansal otoriteler Güney Kore’deki bazı kripto para borsalarının BitKRX gibi yasal olarak düzenlenmemiş olmalarına rağmen kendilerini tanınır finansal kurumların adlarını kullanarak meşru olarak gösterdiklerini ortaya çıkardı.

Güney Kore’deki Bitcoin topluluğundan bir isim Chosun’a şu yorumda bulundu:

“Yüksek trafikli ve büyük çaplı platformları yönetecek niteliği ve tecrübesi olmayan bir grup şahıs yerel piyasaya kripto para borsası işletiyor. Bunun sonucunda ticaretçiler alım satım emirlerini zamanında düzgünce veremiyor ve bu da yatırımcılar için büyük kayıplara ve zorluklara yol açıyor. Güney Kore piyasası tarafından piyasanın sıkıca düzenlenmesi yerel kripto para piyasasını daha istikrarlı hale getirecek.”

Olumlu Düzenlemeler

Bu haftanın başlarında Güney Kore’nin en büyük, Dünya’nın en büyük ikinci kripto para borsası olan Bithumb, iş yerleri ve yatırımcılar için doğru biçimde yapılacak düzenlemelerin kripto para piyasasına iyi geleceğini ve büyümeye katkıda bulunacağını söyledi. Bithumb şu açıklamayı yaptı:

“Doğru düzenlemeler dijital para piyasasını iyileştirir ve biz de bunu hoş karşılarız.”

Bithumb, Korbit ve Coinone gibi günlük olarak milyarlarca dolar değerinde işlem yöneten kripto para borsaları için yasal düzenlemelerin büyük faydaları olacaktır çünkü Güney Kore kripto para piyasasında pek çok yatırımcı Ponzilere ve dolandırıcılıklara kanıyor.

Bu ay yerel emniyet güçleri 200 milyon $ değerindeki kripto para odaklı bir ponziyi ortaya çıkardı. Bulut madenciliğe dayanan ponzi olan MiningMax’ten 14 kişi Güney Kore polisi tarafından ekonomik suç ve dolandırıcılık gibi birkaç farklı suçtan tutuklandı.

Kripto para piyasası veri sağlayıcısı CryptoCompare’e göre Güney Kore kripto para borsa piyasası küresel kripto para borsa piyasasının %4.6’sını oluşturarak ABD, Japonya ve Avrupa gibi piyasaların gerisinden geliyor.

Kısmen küçük bir piyasadaki 200 milyon $’lık ponzi, kripto para borsalarına gerekli düzenlemeler yapılması takdirinde engellenebilir.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment